• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hungarikum Fesztivál in Szeged, ook sodawater 'typisch' Hongaars

sz-fst-aklWoensdag 8 augustus 2012 - Het grote Széchenyi tér in de stad Szeged leent zich bij uitstek voor festivals, het lijkt er zelfs voor ontworpen te zijn. Omringd door hoge platanen en grote gazons is dit plein voor de stadsbewoners het centrale punt waar ze in de zomer bij elkaar komen om te feesten. Van 9 tot en met 12 augustus vindt er voor de vijfde keer het Hungarikum Fesztivál plaats.

hcsOp het Hungarikum Fesztivál staan ruim honderd stands waarin typisch Hongaarse producten gepresenteerd en verkocht worden. Een Hongaars product kan de benaming Hungarikum (soms ook met een C geschreven, maar meestal wordt een K gebruikt) krijgen als het voldoet aan een aantal vastgestelde eisen op het gebied van herkomst, kwaliteit en traditie. Een flink aantal levensmiddelen, agrarische producten en gerechten hebben de titel Hungarikum, maar ook bepaalde veerassen, hondenrassen, componisten, Hongaarse uitvindingen en zelfs bepaalde Hongaarse sprookjes kregen kregen die titel. Op het festival in Szeged draait het grotendeels om eten en drinken maar niet alles draagt de naam Hungarikum, onder die titel wordt nog veel meer als typisch Hongaars gepresenteerd. Dus natuurlijk zijn er ook stands met kunstnijverheid en andere Hongaarse waren op het festival te vinden.

szvtorElk jaar is er op dat festival ook de stand van de Landelijke Organisatie van sodawaterproducenten aanwezig. István Bánffy uit Szeged is een van de drijvende krachten binnen die organisatie. Bánffy werkt al jaren in de sodawaterindustrie en met zijn grote verzameling flessen en andere zaken die met de productie te maken hebben werd in de oudste watertoren van Hongarije (1904), aan de rand van het stadscentrum van Szeged, een klein museum over de geschiedenis van 'szódavíz of szikvíz' opgezet.

In Hongarije zeggen velen dat sodawater een echte Hongaarse uitvinding is, het draagt ook de titel Hungaricum, maar zoals met veel 'Hongaarse uitvindingen' is dat niet echt zeker. In 1767 al werd door de wetenschapper en theoloog Joseph Priestley uit Engeland een manier bedacht om koolzuur onder druk in water te brengen, maar in Hongarije vinden ze dat de Hongaar Ányos Jedlik, die ook de dynamo uitvond, het in 1829 heeft uitgevonden. Hij wist inderdaad het koolzuurhoudend water in flessen te krijgen en was ook de eerste met het opzetten van een fabriek en het ontwerpen van machines voor de productie op grote schaal.

szflEind negentiende eeuw stond Hongarije al vol met sodawaterfabrieken, en nog steeds wordt het in Hongarije veel gedronken. In de laatste jaren zie je ook meer en meer mooie oude glazen modellen uit begin twintigste eeuw in de horeca gebruikt worden. Sodawater is weer hip en in de zomer zie je overal jong en oud aan de 'fröccs', witte wijn of rosé, soms zelfs rode wijn, aangelengd met koud sodawater in een maatverhouding naar keuze van de klant. En laten de Hongaren nou ook nog eens beweren dat dat drankje een typisch Hongaarse uitvinding is!

Het Hungarikum Fesztivál begint donderdagnamiddag 9 augustus en duurt tot zondagavond 12 augustus. Entrée is gratis.

Voor meer over het muziekprogramma, Hongaarstalig: Hungarikum Fesztivál 2012

De watertoren op het Szent István tér is niet altijd open voor publiek, tijdens feestdagen en op de eerste vrijdag van de zomermaanden wel. Tijdens het Hungarikum Fesztivál is de toren met Szódamúzeum ook geopend.

 

>>>>  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije