• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Makói hagyma, ui van Makó, nu beschermde productnaam

makoihagyma.jpgDinsdag 10 november 2009 - De Europese Unie heeft de uien uit Makó, 'Makói hagyma', geregistreerd als beschermde productnaam. Afgelopen week werd dit bekend gemaakt in Brussel. De uien werden in de lijst van de nu ongeveer 850 beschermde productnamen opgenomen samen met de Tsjechisch bierspecialiteit 'Cerna Horá'. Het verkrijgen van deze status is een belangrijke stap voor de ui uit Makó. Alleen uien geteeld rond deze kleine stad in Zuidoost Hongarije mogen nu het predikaat Makói hagyma voeren. 

De EU zal ook gaan helpen met het bekend maken van dit product in bredere kring. Hongarije kent slechts een paar andere producten die deze status hebben verkregen, onder andere de 'Téliszalami (wintersalami) uit Szeged en Boedapest en de verse mierikswortel uit de Hajdúság.
 
Het stadje Makó ligt tussen Szeged en de Roemeense grens en staat al honderden jaren bekend om de goede kwaliteit knoflook en uien. Daarnaast is de stad de geboorteplaats van een van de bekendste Hongaren: Pulitzer, de naamgever van de meest prestigieuze prijs voor journalistiek in de Verenigde Staten.
>>>> Bron:  MTI

 

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije