• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Tepertős pogácsa nu een beschermd product

tp-klMaandag 25 november 2013 - Een paar jaar geleden kregen een aantal Hongaarse streekproducten al een beschermde geografische aanduiding of beschermde oorsprongsbenaming en onlangs werd de tepertős pogácsa, een product dat in het hele land gemaakt wordt, ook opgenomen in de Europese lijst van beschermde benamingen. De tepertős pogácsa valt in de derde categorie en mag vanaf nu een gegarandeerde traditionele specialiteit genoemd worden.

De tepertős (of töpörtyűs) pogácsa wordt gemaakt van blader- of gistdeeg (in de snelle versie bloem met bakpoeder) en bevat altijd varkenskaantjes die afhankelijk van het recept ook wel worden fijngehakt of gemalen. Hoewel tegenwoordig voor het deeg vaak plantaardig vet gebruikt wordt, gaan de oudere recepten uit van varkensvet. In de Hongaars-joodse keuken worden kaantjes van gans en ganzenvet verwerkt.

euhktOm in aanmerking te komen voor opname in de Europese lijst 'inzake bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen' moet een aanvraag worden ingediend door een erkende productorganisatie. In het geval van deze pogácsa werd de aanvraag gedaan door de Magyar Pékek Fejedelmi Rendje. Deze organisatie werd in 2001 opgericht om bakkers te stimuleren ambachtelijker en traditioneler te gaan bakken - dat was ook zeker nodig na decennia van communistisch fabrieksbrood - en om brood en aanverwante producten te promoten bij de consument.

>>>> Redactie HV  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije