• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Genomineerden verkiezing Wijnmaker van het Jaar bekend

bstbfWoensdag 13 november 2013 - Het is zover. De Hongaarse Wijnacademie heeft bekendgemaakt welke Hongaarse wijnmakers in 2013 meedingen naar de felbegeerde titel 'Wijnmaker van het Jaar'. De gegadigden zijn: János Bolyki - Eger, Tamás Borbély - Badacsony, Tamás Dúzsi - Szekszárd, Éva Gál-Dignisz - Kiskunság en Zoltán Heimann - Szekszárd.

 

De samenstelling van de lijst is geen verrassing. Afgelopen jaren dongen al vier van de vijf wijnmakers mee naar de belangrijke onderscheiding. Het enige verschil is dat de plaats van Károly Áts, winnaar in 2012, nu is ingenomen door János Bolyki. Net als in voorgaande jaren hebben veel verschillende vaklieden deelgenomen aan de stemming, zoals wijnmakers, restauranteigenaren, sommeliers en topkoks. Daarnaast konden wijnliefhebbers ook meestemmen. Op 6 december wordt in het Gerbeaud Ház in Boedapest bekendgemaakt wie de Wijnmaker van het Jaar 2013 zal zijn.

János Bolyki

Bolyki is ooit begonnen als wijngaardenier, maar hij wilde al snel wijnmaker worden, de wijnkelders in. Zijn wijndomein is 26 ha groot. Deze kandidaat heeft al verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder Jonge Wijnmaker van het Jaar. Hij doet dit jaar voor de eerste keer mee aan deze verkiezing.

Tamás Borbély

In 2012 de verrassing van het jaar op de kandidatenlijst. Hij is nog steeds de jongste deelnemer. De wijnmaker werkt in het 18 ha grote familiebedrijf van zijn ouders, bij Borbély Pince. Het wijnhuis heeft vooral wijngaarden in Badacsony, maar ook in Somló. De familie maakt sinds 1996 wijn.

Tamás Dúzsi

De ongekroonde rosékoning, zoals hij ook genoemd wordt. En niet zonder reden. Zijn rosés zijn de mooiste van het land. Dúzsi heeft zijn wijnstokken op 26 ha staan. De kunst van het wijnmaken heeft hij afgekeken van zijn grootouders. Dúzsi vindt dat je niet moeilijk moet doen over wijn. „Het geheim van wijnmaken is dat er helemaal geen geheim is." Hij doet dit jaar voor de vierde keer mee.

Éva Gál-Dignisz

De enige vrouwelijke gegadigde in het vijftal. Je vindt haar wijndomein van 75 ha in het zuiden van Hongarije, ten oosten van de Donau. Verder bezit ze 10 ha boven het Balatonmeer. Gál-Dignisz werkt samen met haar man Csaba Gál, die wijngaardier is. Van de 85 ha die ze hebben, wordt van 20 ha wijn gemaakt, de rest wordt verkocht.

Zoltán Heimann

De witbebaarde kandidaat is in zijn familie al de tiende generatie die zich met wijnmaken bezighoudt. Winnaar van veel prijzen, zowel in Hongarije als in het buitenland. Zijn wijnen zijn van een uitstekende kwaliteit. Hij doet veel voor het wijngebied Szekszárd en heeft de Fuxli, een lichtrode wijn, als merk geïntroduceerd. Dit jaar doet hij voor de derde keer mee.

5 jelolt-kandidaten-1024
>>>> Door:  Kati Bujdosó 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije