• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Kinnesinne tussen jonge wijnmakers

fmihalyDonderdag 26 januari 2012 - Elk jaar wordt in Hongarije de Wijnmaker van het Jaar gekozen. Meestal gaat die prijs naar een al wat oudere wijnmaker die aan het begin stond bij de wederopbouw van de Hongaarse wijnsector na de omwenteling van 1989. Sinds drie jaar wordt jaarlijks nu ook de Jonge Wijnmaker van Hongarije verkozen.

De verkiezing van de Jonge Wijnmaker wordt georganiseerd door het populaire internet magazine Bor-Agora, onderdeel van Zipp.hu. Stemmen kan via internet en begin januari 2012 werd na de prijsuitreiking een groot feest met live muziek gegeven waar alle kandidaten aanwezig waren. Althans, niet alle kandidaten kwamen naar dat feest. Van de ongeveer 85 jonge wijnmakers waarop gestemd kon worden kwamen ruim twintig niet naar de bijeenkomst. Ook naar eerdere bijeenkomsten die samenhingen met de verkiezing gingen zij bewust niet heen. Zij ondertekenden namelijk eind oktober gezamenlijk een open brief die door Junibor op de website werd gepubliceerd.

junibJunibor is een netwerk van en voor jonge wijnmakers en werd een aantal jaar geleden opgericht. De ondertekenaars wilden niet met de organisatie van Bor-Agora samenwerken en ze wilden ook van de kandidatenlijst af. Daar hadden ze vorig jaar ook al om gevraagd, maar Bor-Agora liet ze dit jaar toch weer op de lijst staan. Samenwerken is in Hongarije al niet zo vanzelfsprekend, en ook de oudere generaties wijnmakers kunnen niet altijd even goed met elkaar door één deur.

Voor de selectie van Wijnmaker van het Jaar, als sinds de jaren '90 georganiseerd door de Wijn Akademie, vinden meerdere rondes plaats en zijn het vooral de vakmensen uit de wijnbranche en gastronomie die hun stem uitbrengen. De ondertekenaars van Junibor kunnen zich waarschijnlijk niet vinden in de manier waarop Bor-Agora het aanpakt. Iedereen kan via internet zomaar stemmen, er is geen kwaliteitsnorm waaraan de kandidaten moeten voldoen. Nu worden door andere jongeren uit de wijnbranche de leden van Junibor ook wel eens als snobby beschouwd, het zijn toch die kindertjes van die welgestelde wijnpapa's. Dat is niet helemaal waar. Veel Junibor-leden zijn inderdaad zonen en dochters van de bekende grote wijnmakers, maar ook opvolgers van kleine en minder bekende wijnmakers zijn bij Junibor aangesloten.

jwijnmHoe dan ook, een van de jonge wijnmakers die in prijzen viel kwam toch zijn prijs ophalen hoewel hij ook de open brief had ondertekend! Mihály Figula Jr. uit Balatonfüred -Csopak won met net zoveel stemmen als Orsolya Bodri uit Szekszárd deze eretitel. Samen delen ze de geldprijs die aan de titel verbonden is. Waarom Mihály én de brief heeft ondertekend én ook meedeed aan de wedstrijd is niet bekend. Een goede reden om komend voorjaar met hem eens aan tafel een wijntje te drinken en zijn verhaal te horen!

>>>>  Tom de Smet


>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije