Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bezoekerscentrum Abdij Pannonhalma open

pannonhalmWoensdag 26 mei 2010 - Aanstaande vrijdag wordt het nieuwe bezoekerscentrum van de Abdij van Pannonhalma geopend. Dit nieuwe en moderne gebouw werd ontworpen door het Nederlandse architectenbureau RS Roeleveld-Sikkes Architects. In 2006 won het bureau de prijsvraag die was uitgeschreven door de Abdij om een gebouw te ontwerpen waarin verschillende functies moesten worden ingepast om zo het groeiend aantal bezoekers goed te kunnen ontvangen.

096a-b-aOp de vraag van een van de aanwezigen op het NHCC Real Estate seminar een maand geleden aan Dick Sikkes, de directeur van het architectenbureau die daar als spreker te gast was, waarom het gebouw zo strak modern en voor haar gevoel detonerend met het landschap moest zijn, was het antwoord net zo helder en duidelijk als het gebouw zelf. Omdat de monniken van de Abdij dat zo wilden. Zij wilden geen historiserende architectuur. Het moest een antwoord van deze tijd zijn op de al bestaande gebouwen die allen in een andere eeuw gebouwd zijn. Tegelijk moest het gebouw van binnenuit gezien juist zicht bieden op het landschap daaromheen.

097a-b-aDe monniken van de al duizendjarige Abdij hebben in ieder geval goed begrepen waar de hedendaagse bezoeker om vraagt. Het is ook belangrijk dat de Benedictijner monniken die er wonen en werken de Abdij zoveel mogelijk zelf draaiende kunnen houden. Inspelend op het groeiende toerisme kan het nieuwe bezoekerscentrum daarin voor een deel voorzien. Met een nieuw restaurant, een conferentieruimte en zelfs een wijnbar kunnen zij zo extra inkomsten verwerven. Die wijnbar is trouwens niet zo vreemd, al eeuwenlang worden wijnen geproduceerd door de Pannonhalma Abdij, en die zijn nog erg goed ook. Zelfs in Nederland zijn een aantal van hun wijnen verkrijgbaar. En wat is er mooier dan in dit moderne gebouw te zitten met een weids uitzicht op het landschap, de wijngaarden en natuurlijk op de Abdij zelf met een glas geurige witte wijn in de hand?

Meer over de Abdij Pannonhalma:  Pannonhalma Főapátság 
   
Meer over het project en de bouw:  RS Roeleveld-Sikkes Architects
   
>>>> TdS  
   
>>>> Meer over de wijnen van de Abdij, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije