Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Paleis op de Burchtheuvel, vroeger en nu

palota-bWoensdag 12 mei 2010 - Als je naar het Koninklijk Paleis op de Burchtheuvel van Boedapest kijkt, valt het niet meteen op. Pompeus en lomp staat het daar boven op de heuvel, en we denken dat het zo gebouwd is. En als toerist ben je gauw tevreden, dus maken we er foto's van en bewonderen we de veel te groffe gevels als was het prachtbarok. Maar heel weinig mensen weten nog hoe het paleis er werkelijk uitzag voor de Tweede Wereldoorlog. Het is dat er wat nog bronzen standbeelden omheen staan, en dat er een fontein is met een veel te heftig jagerstafereel, maar het grootste deel van alles wat het paleis deed leven en tintelen, dat is toch echt verdwenen.

Wat dit neo-classicistische paleis vandaag de dag wel bijzonder maakt , is dat het net lijkt alsof het bovenop een labyrinth van oude muren en brokken steen is gezet. Je zou kunnen denken dat die nog uit antieke tijden stammen. Een spannend contrast vormt het zeker. Maar al die steenmassa's en contouren van muren, niks Turkse tijd of de late Middeleeuwen. Hoe antiek ze ook lijken, het zijn de overblijfselen van delen van het Paleis van Sissi. Het werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal verwoest.

Slechts bepaalde delen zijn in de communistische tijd herbouwd, andere delen helemaal niet of ze zijn zelfs nog verder platgewalst. Veel poorten, trappen, ornamenten, raampartijen en koepeltjes die het paleis lichter en sierlijker van vorm maakten zijn verdwenen. Lekker retro is in ieder geval wel het interieur! In de jaren zeventig zijn ze flink met fineer en travertin aan de slag gegaan. Maar als je de hieronder geplaatste fotoreportage hebt gezien, dan zou je echt wel willen dat het paleis met al die prachtige zalen en met de gebouwen eromheen weer zou worden herbouwd.

bormuurlig-abHoewel, juist het contrast maakt het hele paleiscomplex zo speciaal. Alsof alle eeuwen hier op deze heuvel in steen door elkaar heenlopen. En dan hebben we het nog niet eens over het uitzicht vanaf een brokkelig muurtje overwoekerd door wilde clematis en klimop. Of over alle gelukkige mensen die op die muren zitten met een goed glas wijn in de hand tijdens het wijnfestival in september!

Kijk, geniet en/of gruwel: A Királyi Palota egykor és ma

>>>> Door:  Tom de Smet

 

Meer oud Boedapest:  Archieffilm 1936

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije