Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Archieffilm uit 1936 van Boedapest

budaipalotajaren30.jpgZondag 7 februari 2010 - Al tijden wilde ik eens een keer een oud archieffilmpje van Boedapest zien, en nog wel vanuit de lucht bekeken. Hoe zag de stad er toen uit en wat was er nog niet verwoest in de laatste oorlog en tijdens de revolutie van 1956? Op Hongarije.startpagina heeft ene Martien deze week een prachtfilmpje geplaatst en ik heb er ademloos naar zitten kijken. De zwart-wit film uit 1936 is van YouTube afkomstig en blijkt een Zweeds toeristisch promotiefilmpje te zijn, de begeleidende gesproken teksten zijn ook in het Zweeds.

 

Heerlijke beelden van de stad, de Donau, de Gellértheuvel waar tegenaan de waterval nog de oorspronkelijke constructie had, met een paviljoen erbij waar thermaal drinkwater (hetzelfde als het nu naast het Rudas Fűrdő te krijgen is) gedronken kon worden. En van het stadsdeel Tabán, kaal zonder bomen na de sloop van de stokoude huizen, de oude Erszébet híd ligt ongeschonden Buda met Pest te verbinden en in het Széchenyi fűrdő zijn de muren rondom het buitenbad begroeid met klimop. Kortom dit filmpje is lekker om bij te zwijmelen, te fantaseren over oud Boedapest en om steeds weer weemoedig van te genieten. Ook komt er nog wat folklore in het filmpje voor en zijn zeldzame binnenopnamen van de Gellért thermaalbaden te zien, super!

 

>>>> Door: Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije