Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pijpenmuseum Ibafa, 'Tabacum' speelt een rol

pipa1Donderdag 29 april 2010 - In het dorpje Ibafa in Zuidwest Hongarije staat het in hele hele land bekende Pijpenmuseum. Het is zo bekend omdat ieder Hongaars kind er een rijmpje over moet leren op school dat luidt als volgt: "Az ibafai papnak fapipája van, tehát az ibafai papi pipa papi fapipa."

pipa2Bussen vol met toeristen komen naar Ibafa vanwege dit kleine museum. Daar kunnen de toeristen met eigen ogen zien waarom ze vroeger zo'n tongbrekend rijmpje over de pijp van de pastoor van Ibafa moesten leren. Ze bekijken daar de meest uiteenlopende soorten pijpen, brengen een bezoek aan de kerk, maken een wandeling door het dorp en dan vertrekken zij weer.

Elk jaar op de dorpsdag wordt een wijdstrijd georganiseerd voor wie zijn pijp het langst brandend kan houden. Elke deelnemer krijgt een pijp en tabak uitgereikt en al snel verandert de zaal in een rookhol. Ik waag me in dat hol om foto's te maken en sla de groep van zo'n vijftig mannen en vrouwen gaande. Iedereen heeft zijn eigen manier om zijn of haar pijp het langst aan de gang te houden.

Terwijl ik dit bekijk valt mijn oog op een man die het moeilijk heeft en er voltrekt zich voor mijn ogen het beeld van 'Tabacum' als homeopathisch geneesmiddel. De man wordt steeds bleker totdat hij groen ziet van ellende en al snel moet hij de pijp aan Maarten geven. Hij doet nog een poging om op te staan, maar dat lukt hem niet meteen. Als hem dat uiteindelijk toch lukt, zwalkt hij een paar stapjes en zakt hij opnieuw onderuit op een stoel. Zijn hoofd ondersteunt hij met zijn ene hand en de andere hand klemt hij tegen zijn buik. Het zweet gutst van hem af en ik zie hem waggelend zo snel als hij kan richting wc vertrekken. Daarna zie ik hem niet meer totdat ik weer buiten kom. Met zijn hoofd liggend op de tafel, hangt hij op een picknick bankje. Zijn familie staat er beteuterd bij te kijken.

pipa3Ik sta in dubio, als klassiek werkend homeopaat met een praktijk hier op het platteland weet ik welk geneesmiddel bij zijn klacht past en wat zijn gezondheid in dit acute geval snel zal herstellen. Mijn dochter stapt op hem af, legt uit wat wij doen en vraagt hem of hij een geneesmiddel wil. Hij richt zijn hoofd niet op en opent zijn ogen niet, maar met een zwakke stem zegt hij dat wel te willen. We halen het homeopathisch geneesmiddel 'Tabacum' en geven het hem.
 
Wij gaan een hapje eten, voor iedereen is er pörkölt gemaakt en dat laten we ons goed smaken. Vanuit onze ooghoeken houden we de man in de gaten en na vijf minuten richt hij zich op. Hij kijkt verwonderd onze kant uit, schudt zijn hoofd en begint dan te praten tegen zijn familie. Enkele minuten later is de man verdwenen om na een half uurtjevoor onze neus te staan en ons te bedanken voor de hulp. Hij voelt zich weer kiplekker en had in dat afgelopen halfuurtje een bezoek gebracht aan de kerk. De rest van de dag kan hij weer gezellig meefeesten en genieten van de hapjes en drankjes. Bij de prijsuitreiking neemt hij trots zijn certificaat in ontvangst en zijn pijp met de naam Ibafa erop mag hij houden als troostprijs!
 
 
>>>> Door: Corrie Verhaagen
>>>> Meer weten over de praktijk Klassieke Homeopathie?
>>>> E-mail:
>>>> Telefoon: +36-73-454-180
>>>> Pijpenmuseum Ibafa Open op verzoek

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije