Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Labyrint onder de Burchtheuvel van Boeda

LabirintusDinsdag 23 maart 2010 - Het unieke labyrint onder de kasteelheuvel van Boeda is een van de zeven ondergrondse wereldwonderen. In veel steden in de wereld zijn, soms reusachtige, kunstmatige bouwwerken onder de grond te vinden. De vraag dringt zich op waarom mensen onder het straatniveau gaan bouwen? Vaak hadden dit soort van grottensystemen militaire doeleinden, en in sommige gevallen deden ze dienst als schuilplaats. Er zijn kunstmatige grotten die in de loop van de tijd in verval zijn geraakt of vernietigd werden, maar er zijn ook bouwsels die tot op heden nog steeds verder worden uitgebreid.

map_enHet kilometerslange grottensysteem onder de kasteelheuvel van Boeda is eeuwen geleden voor militaire doeleinden aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze catacomben gebruikt als schuilkelder voor de stadbewoners die er een toevlucht zochten tijdens bombardementen. Tegenwoordig is een gedeelte van het labyrint toegankelijk voor publiek. Er worden ook rondleidingen georganiseerd voor belangstellenden die de gewelfbogen en de oude muren willen bezichtigen. Ook worden er soms exposities gehouden en kun je er feesten laten organiseren.

Tot de zeven ondergrondse „wereldwonderen" behoren behalve het grottensysteem in Boeda ook de catacomben onder Parijs, de begraafplaats met collectie van doodskisten in Londen (West Norwood), de Australische ondergrondse stad Cooper Pedy (gebouwd als bescherming tegen het klimaat), het grotten- tunnelsysteem in de Amerikaanse berg Ozark, tunnels onder de grond in Moskou en de ondergrondse gangen in Disney World (Orlando), die de ver van elkaar verwijderde attracties en kantoren van het park met elkaar verbinden en waarin met voertuigen onder de grond gereden kan worden.

>>>> Meer informatie:  Labirintus
>>>> Bron: Ingatlan Magazin
>>>> KS

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije