• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Furmint Február, furmint in de schijnwerpers

ff-lila-kleinVrijdag 4 februari 2011 - Het Hongaarse online wijnmagazine 'Vinoport.hu' organiseert voor de tweede keer de 'Furmint Február' met allerlei activiteiten in de maand februari door het hele land waarin de furmint en de wijnen van deze Hongaarse druif centraal staan.

bergerglasHoogtepunt is de grote furmintproeverij op 10 februari 2011 in het kasteel Vajdahunyadvár in Boedapest, dichtbij het Heldenplein. Het is een uitgelezen kans om van meer dan vijftig wijnmakers uit Tokaj en Somló de mooiste furmintwijnen te proeven. Onderdeel van Furmint Február is ook een serie programma's waarin de furmint centraal staat. Wijnwinkels houden in het hele land proeverijen, de wijnhandel stelt speciale furmintpakketten samen en veel restaurants stemmen een aantal van hun gerechten af op de furmintwijn. Dit alles met als doel de furmint de aandacht te geven die het verdient.

Van de wijnmakers die op 10 februari achter de proeftafels staan, komt 70% uit Tokaj en 20% uit Somló. De andere wijnhuizen zijn afkomstig uit andere regio's uit zowel binnen- en buitenland. De wijndomeinen variëren in grootte van 1-2 ha tot meer dan 100 ha. Bijzonder is dat de wijnmakers hun wijnen zelf inschenken, zodat het mogelijk is om vragen aan ze te stellen. Deze wijnmakers behoren tot de top van wijnland Hongarije, ze staan dus garant voor kwaliteit in je proefglas.

bergerVinoport.hu stuurt degenen die zich aangemeld hebben via e-mail een gedetailleerde beschrijving van de wijnen die geschonken zullen worden, zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken. Als je geen duidelijke voorkeur hebt, is dat natuurlijk geen probleem. Een bezoek aan de proeverij in de Vajdahunyadvár (het Landbouwkundig Museum) is hoe dan ook de moeite waard. Voor de prijs van 6.900,- forint kan er vrij geproefd worden van 16.00 tot 21.00 uur. Bij de prijs is een bordje ambachtelijke kaas inbegrepen. Tijdens de proeverij zijn de Nederlandstalige Kati Bujdosó en Tom de Smet aanwezig, voor meer informatie kunt u daar bij hen terecht.

Toegangskaartjes moeten van tevoren besteld worden via: . Dat kan in het Engels. Voor meer informatie over betaling per bank, kijk op: Nagy Furmint Kóstoló. Bij de entrée worden geen kaarten meer verkocht.

Meer weten over de andere activiteiten rondom Furmint Február? Kijk op Furmint Február programok voor de verschillende programma's in en buiten Boedapest. Deze informatie is alleen in het Hongaars beschikbaar.

Wie komen er in ieder geval?
Andrássy Pincészet, Árvay János Családi Pincészete, AZ Nektár Pince, Balassa István, Barta Pince, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Bodrog Borműhely, Bott Pince, Breitenbach Kézműves Pince, Demeter Zoltán, Demetervin, Dénes Hegybirtok, Dereszla Pincészet, Disznókő Szőlőbirtok, Dobogó Pincészet, Dorogi Testvérek Pincészet, Erzsébet Pince, Gizella Pincészet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Györgykovács Kispincészet, Ferdinánd Pincészet, Heidi Schröck, Hollóvár Pincészet, Takács Lajos, Karádi-Berger Pincészet, Kardos Szőlőbirtok, Királyudvar, Kreinbacher Birtok, Kovács Nimród Winery, Lenkey Család Szőlészete és Pincészete, Orosz Gábor, Oszvald Lajos, Pannon Tokaj Pincészet, Patricius Borház, Pók Tamás Pincéje, Somlói Apátsági Pincészet, Spiegelberg Borpince, Szepsy Pince, Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj Kereskedőház, Tokaj Nobilis, Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj Pendits, Tokaj Zöld Birtok, Tornai Pincészet, Weinbau Wenzel.
Volgende week meer over furmint, de achtergronden en de wijnen.
WijnBurchtBpest-abc disznok-a
>>>> Door: Kati Bujdosó
>>>> Foto's: TdS & Vinoport.hu
>>>> Een verslag van de Grote Furmint Proeverij
>>>> Meer over Hongaarse wijn, Nederlandstalig

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije