• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pannonhalma Wijnhuis van het jaar 2010

pann-kleinDonderdag 16 september 2010 - De prestigieuze prijs "Hongaars Wijnhuis van het Jaar" is gewonnen door de Pannonhalma Apatsági Pincészet van de Benedictijner Abdij van Pannonhalma. Deze Abdij van Pannonhalma is het oudste nog wijn producerende klooster van Hongarije. Als sedert 996 worden er hier wijnen gemaakt van de wijngaarden liggend op drie heuvels in de omgeving.

In de afgelopen zeven jaar kende de wijncultuur in de wijnregio Pannonhalma een heropleving. In 2003 werd er aan de voet van de Abdij een nieuwe wijnkelder gebouwd, waarin traditie en moderne technologie van wijn maken elkaar vinden. Van de druiven, alle afkomstig van de eigen wijngaarden, worden in de kelders van Pannonhalma jaarlijks zo'n 300.000 flessen kwaliteitswijnen geproduceerd. Het bewaren van traditie en het tegelijkertijd gebruik maken van moderne technologie oogstte waardering bij de vakjury.

De wijnmaker van Pannonhalma is Zsolt Liptai. Hij verteld: "Onze belangrijkste druivenrassen zijn de rieslings (olaszrizling en rhein riesling) en pinot noir. Dit komt niet zozeer door commerciële overwegingen, maar is een keuze van het wijnhuis sinds de start. Ons team heeft veel geleerd over de wijngaarden, druiven en enorme mogelijkheden in Pannonhalma. Het resultaat ziet de liefhebber hopelijk terug in onze Rajnaj Riesling 2008 en Pinot Noir 2007".

Sinds 2002 reikt de Borakadémia (Wijnacademie) samen met de Hongaarse Associatie van Wijnmakers en de Nationale Raad van de Wijnregio's jaarlijks deze prijs uit. Tijdens de verkiezing wordt er naar de resultaten die het wijnhuis heeft geboekt, zowel in Hongarije als in het buitenland, en de invloed dat het wijnhuis heeft op de wijncultuur en het stimuleren van de consumptie van wijnen. Eerder ontvingen Szőlőskert Rt (2002), Oremus (2003), Hilltop (2004) Disznókő (2005), Garamvári (2006), Bock (2007), Vylyan (2008) en Szöllősi (2009) de prijs.

Lees meer over Pannonhalma, de druivensoorten en de wijnen op: Wijn uit Hongarije.nl

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije