Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Abdij Pannonhalma, geschiedenis én wijn

pan1-abZondag 26 september 2010 - Eén van de meest indrukwekkende wijnhuizen van Hongarije is ongetwijfeld die van de Pannonhalmi Apátság, oftewel de Abdij van Pannonhalma. De combinatie van meer dan duizend jaar Hongaarse geschiedenis en de daar geproduceerde topwijnen vormen een perfecte reden voor een bezoek aan de Abdij. De Abdij met wijnhuis ligt in de gelijknamige Hongaarse wijnregio Pannonhalma op zo'n twee uur rijden ten westen van de hoofdstad Boedapest.

pan3-aDe geschiedenis van de Abdij begint in het jaar 996. In dat jaar vestigden Benedictijner monniken zich in Pannonhalma. Deze monniken waren uitgenodigd door Koning István, de eerste koning van Hongarije, om het christelijke geloof in Hongarije te helpen verspreiden. Naast hun geloof brachten de monniken ook hun kennis van de wijnbouw naar deze regio.

De Abdij groeide door de eeuwen heen als een belangrijk onderdeel van de samenleving met grote invloed op religie, onderwijs en wijnbouw. Vandaag de dag leven er ongeveer vijftig monniken. Zij werken samen met diverse lokale families aan het voortgezet onderwijs voor rond de driehonderd studenten en ze werken in de wijnbouw. De 37 hectare aan wijngaarden rond de Abdij leveren jaarlijks gemiddeld 300.000 flessen wijn op.

pan5-aOp weg naar Pannonhalma zie je de Abdij al van kilometers afstand liggen. Hoog op de Várhegy (de Burchtheuvel) ligt het imposante gebouw. Naast de Abdij zijn er door de eeuwen heen nog diverse andere gebouwen aan toegevoegd, sommige daarvan werden vernietigd en wederom weer opgebouwd. Al deze gebouwen passen allemaal als vanzelfsprekend in het landschap.

De weg naar de Abdij slingert de heuvel op en eindigt bij de parkeerplaats naast het prachtige, recent opgeleverde, bezoekerscentrum dat door het Nederlandse architectenbureau RS Roeleveld-Sikkes Architects is ontworpen. Vanaf hier starten alle rondleidingen en er is hier ook een film over het leven van de monniken te bekijken. Via een mooi aangelegde wandelroute loop je verder de heuvel op richting de hoofdingang van de Abdij.

pan4-aIn 1996 werd de Abdij samen met de omliggende gebouwen en de directe omgeving uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Eén van de grootste schatten bevindt zich in de Főapátság Konyvtár, de bibliotheek van de Abdij. Deze schitterende bibliotheek is ontworpen door János Packh, die ook verantwoordelijk is voor delen van de Basiliek in Esztergom. De bibliotheek is met meer dan 300.000 items de grootste privé collectie in Hongarije. De twee belangrijkste documenten liggen verborgen in de archieven van de Abdij. Het zijn de oprichtingsakten van de Abdij van Pannonhalma en de Abdij van Tihány uit 1055. De documenten zijn geschreven in het Latijns, maar bevatten ongeveer vijftig Hongaarse plaatsnamen waardoor dit het oudste voorbeeld van de geschreven Hongaarse taal is. Het document is slechts één keer per jaar te zien: op 20 augustus, de nationale feestdag. Naast de bibliotheek zijn ook de kunstgalerij, de botanische tuin en de Onze Lieve Vrouwe Kapel de moeite van een bezoek waard.

Recent is het wijnhuis verkozen tot Hongaars Wijnhuis van het Jaar 2010, dus ook voor de wijnliefhebber is er een hoop te beleven. Aan de achterzijde van de heuvel ligt een schitterende kelder van 2000 m², die volledig is geïntegreerd in de heuvel. Ook hier kunnen uiteraard de hemelse wijnen van Pannonhalma geproefd worden.

Meer over wijnen van de Abdij:  Wijn uit Hongarije
   Nederlandstalig
Meer over Wijnhuis Abdij:  Apátsági pincészet
   Meest Hongaarstalig

 

>>>> Door:  Elwin Arens
 
pan2-a

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije