Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Vernieuwde basiliek Pannonhalma ingezegend

pa-1Dinsdag 4 september 2012 - Vorige week maandag, op 27 augustus, is de basiliek van de Abdij van Pannonhalma na  restauratiewerkzaamheden opnieuw ingezegend. De kloosterorde van de Abdij sluit hiermee jaren van verschillende bouwwerkzaamheden af. Onder meer werd er een nieuw door het Nederlandse architectenbureau RS Roeleveld-Sikkes ontworpen bezoekerscentrum gebouwd, en andere faciliteiten om de bezoekers beter te kunnen ontvangen.

Ruim een jaar is er door de Britse architect John Pawson in samenwerking met een werkgroep bestaande uit monniken van de Abdij gewerkt om de basiliek te restaureren. De monniken kozen bij alle restauraties en nieuwbouwplannen in en rond de Abdij steeds voor vernieuwing en moderne minimalistische architectuur. De basiliek werd min of meer teruggebracht in een vroeg-gotische stijl, maar tegelijkertijd omgevormd tot een heldere moderne ruimte die aan alle eisen van deze tijd voldoet. Het moest volgens Pawson en de monniken zo worden heringericht dat het voor toeristen beter toegankelijk wordt en voor concerten te gebruiken valt, maar het moest vooral weer een geschikte ruimte worden voor de monniken zelf, voor de mis, voor stilte, contemplatie en gebed.

Als in een kleine beeldenstorm werd het interieur van de basiliek ontdaan van bijna alle niet oorspronkelijke toevoegingen zoals de preekstoel, heiligenbeelden en een deel van de glas in lood ramen. In de tweede helft van de negentiende eeuw werden die, toen er ook een herinrichting plaatsvond, aangebracht in de gangbare verschillende neo-stijlen uit die tijd.

>>>> Een korte nieuwsreportage is te bekijken op: MTV Videotár - Újraszentelték a pannonhalmi Szent Márton Bazilikát

>>>> Meer over de restauratieplannen en John Pawson: Pannonhalma and Contemporary Architecture

 
pannonhalma john_pawson_basilica

 

   
>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije