Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Op stap naar Pannonhalma

abdij-ab-klDonderdag 28 november 2013 - Ook in Hongarije is het weekend hét moment om op pad te gaan. Pannonhalma is dan een ideale bestemming. Compact en op een steenworp afstand van de stad Győr. Vaak wordt met Pannonhalma niet het plaatsje zelf bedoeld, maar de abdij. Het is een trekpleister voor veel toeristen uit Hongarije en uit het buitenland.

De abdij van Pannonhalma staat boven op een heuvel waarvanaf je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving en op de bergen van de Bakony en de Sokoró. De belangrijkste gebouwen van het complex zijn de abdij met basiliek, de kloostergang, de bibliotheek, het bezoekerscentrum met restaurant en wijnbar en de wijnkelders met de proeflokalen. Verder is er ook een, niet voor het publiek toegankelijke, abdijschool waar de leerlingen intern wonen. 

Geschiedenis
bibliotheek-abDe allereerste abdij werd hier meer dan duizend jaar geleden neergezet door de benedictijnen. In de loop der eeuwen werd die verwoest, herbouwd en uitgebreid. De huidige laatromaanse basiliek is adembenemend mooi. Prachtig is ook de Porta Speciosa met zijn rode zuilen en kapitelen van witte kalksteen. Via deze decoratieve poort kom je in de laatgotische kloostergang uit de tijd van koning Mátyás. Kroonjuweel van het complex is de bibliotheek. Het bevat 330.000 boeken, manuscripten en archiefstukken. In het arboretum dat in 1840 werd aangelegd groeien honderden zeldzame bomen en struiken. De abdij van Pannonhalma staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bezoekerscentrum en restaurant
viator-aNiemand minder dan de architecten van het Nederlandse Architectenbureau RS Roeleveld-Sikkes ontwierpen het bezoekerscentrum. Dit hypermoderne gebouw contrasteert sterk met het groen waarin het staat. De diagonale lijnvoering van de lange hellingbaan geeft het bouwwerk een dynamische uistraling. Het is een lust voor het oog en niet voor niets een gewild object voor fotografen. In het restaurant van dit gebouw kun je vanachter je bord over de wijde omgeving uitkijken en genieten van het werkelijk heerlijke eten dat ze hier serveren. Intussen word je door niet echt heel ontspannen, maar wel zeer vriendelijke obers in de watten gelegd. De wijn die je drinkt is dan natuurlijk van de Pannonhalmi Apátsági Pincészet. Want de abdij heeft ook een wijndomein waar mooie wijnen worden gemaakt. Een rondleiding en proeverij in de wijnkelders maakt een uitstapje naar Pannonhalma helemaal af.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet
Het wijnhuis van de abdij vind je op honderd meter afstand van de abdij. Je kunt je hier aanmelden voor een rondleiding door de kelders die op gezette tijden plaatsvindt. En daarna drie tot zeven wijnen van het wijnhuis proeven. Een Engels of Duits sprekende gids en wijnkenner geeft je uitleg bij de wijnen.

Praktische informatie
abdijav-aGa je alleen, met vrienden of je gezin naar de abdij? Dan kun je de basiliek, kloostergang en bibliotheek bezoeken met een audio tour. Lunchen doe je natuurlijk in restaurant Viator, dat deel uitmaakt van het moderne bezoekerscentrum. In de wijnkelders kun je op vastgestelde tijden wijnen proeven.

Is de combinatie wijn en autorijden een probleem? Pak dan de bus vanuit Győr naar Pannonhalma. Een ideale verbinding. Mocht je niet meer naar huis willen rijden, dan kun je overnachten in de vele pensions in Pannonhalma. Of in Győr natuurlijk, want ook die stad is een bezoekje waard. Meer informatie, Engelstalig, vind je op Pannonhalmi Főapatság en op Budapest.com-Győr.

>>>> Tekst & foto's: Kati Bujdosó

panorama-a   viator exterieur-a

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije