Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Moerassen en mensapen in Miskolc

mmb-klVrijdag 22 november 2013 - De Hongaarse stad Miskolc heeft er een nieuw museum bij. In het gebouw waarin al ruim honderd jaar het Herman Ottó Múzeum gevestigd is, werd in november dit jaar in een vernieuwde vleugel het Pannon-tenger Múzeum geopend. In dit museum zijn vaste exposities te zien over de oertijd in deze regio en over de Pannonzee die zich miljoenen jaren geleden uitstrekte over het gebied dat nu het Karpatenbekken genoemd wordt.

In 1953 werd het aan het eind van de negentiende eeuw opgerichte museum voor kunst en wetenschap in de regio Borsod-Miskolc vernoemd naar Ottó Herman (1835-1914). Hij was een van de belangrijkste wetenschappers van Hongarije, en naast zijn werk als natuurwetenschapper, bioloog en ornitholoog was hij ook politicus en schrijver. Een deel van de oude collecties waarvoor geen plaats was om die goed te laten zien in het Herman Ottó Múzeum is nu ondergebracht in het nieuwe Pannon-tenger Múzeum. Overblijfselen van moerascypressen die gevonden werden in Bükkábrány ten zuiden van Miskolc, de fossielen van de in de regio aanwezige flora en fauna tijdens het mioceen, de ontstaansgeschiedenis van het Karpatenbekken en een grote mineralenverzameling kregen ruim plaats in dit museum. 

rhmmEen aparte tentoonstellingsruimte is bestemd voor de opgravingen die in de jaren zestig in de vorige eeuw begonnen in de eeuwenoude ertsmijn bij Rudabánya, ten noordenvan Miskolc niet ver van Aggtelek. Daar werden toen de fossiele overblijfselen van twee soorten mensapen uit het mioceen gevonden, de Rudapithecus hungaricus, ook wel Rudi genoemd, en de Anapithecus hernyáki. Van Rudi zijn naast zijn bijna complete schedel ook verschillende botten gevonden en hij vormt volgens sommige wetenschappers een belangrijke schakel in het ontstaan van de mens. Tot nu toe zijn er in de ertsmijn fossiele overblijfselen gevonden van zesentwintig verschillende soorten mensapen.

>>>> Herman Ottó Múzeum - Pannon-tenger Múzeum 
>>>> Görgey Artúr u. 28. 3529 Miskolc
>>>> Open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur

01
 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije