Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Het Rudas krijgt er een nieuw gedeelte bij

rds-3abWoensdag 16 oktober 2013 - Het geld om alles tegelijk aan te kunnen pakken ontbrak eerst nog, maar nu kan toch ook het laatste deel van de renovatie van het Rudas Thermaalbad in Boedapest van start gaan. Vorig jaar kregen het gebouw waarin het zwembad zich bevindt en het apart liggende thermaalgedeelte een nieuw dak en werden de gevels van een nieuwe stuclaag voorzien. De entréehal, ooit een straatje tussen de twee gebouwen, werd gemoderniseerd en kreeg een nieuwe pui. De restauratie van het Turkse badhuis uit de zestiende eeuw werd in 2007 al afgerond.

Sinds vorig jaar zijn ook het thermaalgedeelte en het zwembad via de entréehal met elkaar verbonden. Tot die tijd kon je niet van beide delen tegelijk gebruik maken. Nu zijn eindelijk de zwaar vervallen panden aan de beurt waarin zich vroeger de drinkhal bevond en waarin tot een aantal jaren geleden nog thermaalwater gebotteld werd. Het nieuwe gedeelte, met thermaalbekkens, sauna, kinderbadje en een dakterras, wordt verbonden aan het zwembad. Het Turkse badhuis, met aparte dagen voor mannen en vrouwen, blijft ook los daarvan toegankelijk. De bouwwerkzaamheden beginnen eind oktober en zouden volgens de planning over een jaar moeten zijn afgerond.

Het Rudas zou, maar zeker is dat niet, zijn naam te danken hebben aan de houten meerpalen, rúdak, die daar aan de oever stonden voor het aanleggen van de veerponten. In de loop der eeuwen is er veel bijgebouwd, afgebroken en weer bijgebouwd en aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is een groot deel verwoest door de Duitse bombardementen. Tot die tijd was het complex een stuk groter. Het gebouw aan de noordzijde staat er op een klein gedeelte na niet meer, maar een aantal van de overblijfselen vind je nog terug in de tegen het Turkse badhuis aan liggende Romkert club. Ook het parkje met drinkpaviljoen, dat aan de voet van de oude Erzsébet híd lag, is mede door de bouw van de grotere nieuwe Erzsébet híd, niet opnieuw aangelegd. 

rds-1a   rds-2a
     
rds-pst2   rds-pst1
     

>>>> Redactie HV

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije