Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Van kerstmarkt naar adventsfeest

bau-bklMaandag 9 december 2013 - Als je de grote kerstmarkt op het Vörosmarty tér in Boedapest al kent, er misschien wel een beetje op bent uitgekeken, dan kun je wat verderop in de stad ook nog naar een andere kerstmarkt. Op het plein voor de Sint Stephansbasiliek wordt voor de derde keer het 'Adventsfeest bij de Basiliek' gehouden.


bau-aGroot en ruim opgezet, met zelfs een schaatsbaan in het midden waarop kinderen gratis mogen schaatsen, is deze markt heel anders van sfeer dan die op het Vörösmarty tér. Dankzij de sponsoren Mercedes-Benz en Samsung is er veel aandacht én geld besteed aan de verlichting en de voorgevel van de basiliek wordt gebruikt als filmdoek met driedimensionale lichtprojecties. Dat levert mooie beelden op, maar het geheel komt toch weinig intiem over. En wat willen we als het donker is en koud buiten? Juist, gezellig warm bij elkaar kruipen en geld uitgeven aan zaken waar we rest van het jaar niet naar zouden talen. Enfin, neem er eens een kijkje en geniet van het zicht op de basiliek. Die is echt de ster van de avond.

Het Adventsfeest loopt nog tot 1 januari, de kerstmarkt op het Vörösmarty tér tot 31 december. Daar sluiten de kramen met snuisterijen al vroeg in de middag van 24 december om na de kerst niet meer terug te keren. Hoe dat gaat met het Adventsfeest is niet echt duidelijk. Maar hoe dan ook, beide markten hebben een goede sfeer en het is er schoon. Vergelijk ze maar eens met die verschrikkelijk lelijke Wintermarkt die dit jaar voor het eerst op het Amsterdamse Damrak, bijna twee maanden lang, over de volle lengte is neergezet. Niet voor niets werd die in dagblad Het Parool 'Vreetmarkt' genoemd, met aan het eind van de dag al bergen vuil op straat. Boedapest weet hoe het wel moet, Boedapest heeft klasse!

> Advent Feast at Basilica

> Christmas Fair Vörosmarty tér

>>>> Redactie HV

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije