Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Van kitsch tot kunst, het Marcipánia in Eger

kl-6baVrijdag 27 juli 2012 - Ergens in de nu zeventig jaar oude Hongaarse banketbakker Kopcsik Lajos moet er een intense neiging zitten om de allerbeste meestervervalser ter wereld te worden. Om zo aan de slag te gaan als hij in de afgelopen tientallen jaren met marsepein en dragant heeft gedaan, om alles wat maar op een of andere manier twee- of driedimensionaal daarvan te maken valt en dat dan bij elkaar te plaatsen in een speciaal museum, het Marcipánia in Eger, dan moet je ergens goed door bezeten zijn.

kl-2aJe kan het kitsch noemen, maar sommige stukken van Kopcsik in het kleine museum in het centrum van de stad zijn gewoon kunststukken. Oké, of meer prachtige staaltjes van kunstnijverheid die op het eerste gezicht vette kitsch lijken en waar je erg om moet lachen als je het allemaal om je heen ziet, maar die wel degelijk goed doordacht zijn en met grote liefde gemaakt. Techniek, vorm, stijl, kleurgebruik, structuur, detaillering en zoals bij de Barokke Kamer - die ook helemaal uit dragant en marsepein is opgebouwd - het gaat bij Kopcsis veel en veel verder dan het gebruikelijke suikerwerk van banketbakkers. Kopcsis heeft ook niet voor niets tientallen internationale prijzen gewonnen. Hij is dé grootmeester in suikerwerk.

kl-4aOrthodoxe iconen, kinderboeken, de minaret van Eger, speelgoed, huisraad, glas in lood ramen, schilderijen van Van Gogh, Miro, Picasso, Vasarely, borduurwerk, Ottomaanse prenten, bijna alles wat nagemaakt kan worden is er in het museum te zien. Met als grote climax de Barokke Kamer, A Barokk Szoba. Van de gordijnen tot de vloer, van de meubels tot de wandbekleding, alles wat in die kamer te zien valt is gemaakt uit poedersuiker, eiwit, marsepein en dragant (poedersuiker met gom of gelatine).

Kitsch of kunst? Ga er vooral eens kijken en bekijk dan ook goed de Ottomaanse prenten. Want aan die prachtige stukken kun je heel goed zien dat er een echte kunstenaar en meester(vervalser) aan het werk was.

 

Marcipánia is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.

Entrée: 600 forint, studenten en 65+: 300 forint.

Adres: Harangöntő út 4. Eger

 
kl-3a

 

   
>>>> Tekst & foto's:  Tom de Smet

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije