• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Ook Piros Arany nu een Hungarikum

epista 3 klDinsdag 12 juli 2016 - Toen eind mei dit jaar in het Amsterdamse Novotel door de Hongaarse Ambassade en het Hungarian Business Network een drukbezochte avond met als thema 'De wereld van Hungarikum' georganiseerd werd, waren daar veel Hongaarse levensmiddelen en delicatessen te proeven die het predikaat 'Hungarikum' toegekend hebben gekregen. Maar ook waren er producten te vinden die nog niet in de sinds 2012 opgebouwde lijst waren opgenomen, maar wel al heel lang smaak- en beeldbepalend zijn binnen de Hongaarse eetcultuur.
Eind juni werd in Hongarije bekend gemaakt dat twee zeer bekende en veelgebruikte producten, Piros Arany en Erős Pista nu ook opgenomen zijn in de steeds langer wordende lijst van Hungarikum.

pirosaranyTdS6 aVeel zaken die tot Hungarikum benoemd zijn, hebben vaak al een lange geschiedenis in de Hongaarse samenleving. Naast specifieke levensmiddelen bevat de lijst ook landschappen, culturele erfgoederen, uitvindingen, wijnregio's en traditionele volksgebruiken. Maar Piros Arany en Erős Pista zijn relatieve nieuwkomers, en ook nog eens ontstaan in de jaren zestig tijdens het communisme, een periode waarop de Hongaren niet met al te grote trots terugkijken. Toch blijken het Rode Goud en Sterke Stephan, beide gemaakt van rode pepers en paprika, door de commissie die de predikaten toewijst als typisch Hongaars product beschouwd te worden. Over de geschiedenis van deze paprika-producten en over Mick en Robin Kovács die met hun bedrijf De Smaak van Hongarije in Nederland en België heel veel van deze tubes en potjes verkopen lees je meer in: Het Rode Goud, wat doe jij ermee in de keuken? (artikel Hongarije Vandaag 12 maart 2015)

erospista 4

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije