• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Wijnfestival in Boedapest 25 jaar! 8 t/m 11 september

Borfeszglaspest13 1 klDonderdag 1 september 2016 - Als ik ergens in Hongarije veelvuldig zowel prettig gewerkt als lekker rondgehangen heb dan is het wel op het Wijnfestival van Boedapest op de Burcht rondom het paleis. Dit festival bestaat dit jaar nu vijfentwintig jaar, nee nee, zolang kom ik er nog niet, maar vanaf mijn vuurdoop in 2005, toen ik er voor het eerst rondliep en nog geen flauw idee had waar te beginnen met proeven, kwam ik er op een jaartje na elke keer weer terug. Verslavend is dit festival, en dat komt niet alleen door de wijn.

Borfesz13 3De locatie met aan de ene kant zicht op de Donau en Pest en aan de andere kant op de door de avondzon beschenen heuvels van Buda, de bezoekers van jong tot oud die er hun eigen gang gaan, rustig in een hoekje zittend op een stenen muur om te genieten van de wijn of in juist in groepsverband zwalkend over het festivalterrein met een paar flessen in de hand, dit grote feest in de open lucht met rond de tweehonderd, voornamelijk Hongaarse, wijnhuizen is misschien wel mooiste van het land.

Het Boedapest Wijnfestival is niet het oudste, dat is het wijnfestival in Budafok aan de zuidwestzijde van de stad, maar wel het allergrootste. Na de Val van de Muur in het begin van de jaren negentig werden in Hongarije overal verschillende, veelal gastronomische, festivals in Hongarije opgezet. Dit festival in Boedapest vond voor het eerst in 1992 plaats op het Vörösmarty tér in Pest. Maar het plein werd omdat er steeds meer wijnmakers mee gingen doen te klein en in 1999 schoven ze dus met zijn allen de Donau over naar boven op de Burcht.

Borfesz13 2 aDit jaar is, ondanks dat het een jubileumjaar is, het festival wel iets kleiner van opzet dan in voorgaande jaren. Van eerst vijf dagen naar nu vier dagen. De laatste paar jaar waren verliesgevend door het slechte weer en het trok dus minder bezoekers. Maar ook de traditionele eerste dag, een woensdag, vooral bedoeld als vakdag, is niet meer echt nodig. Wijnmakers, handelaren en horeca treffen elkaar nu het hele jaar door op de tientallen vakproeverijen en andere wijnfestivals in het land. En omdat er zoveel nieuwe, vaak meer regionale, drukbezochte wijnfestivals bij zijn gekomen, die juist ook in de periode waarin de druiven geoogst en verwerkt moeten worden plaatsvinden, en vanwege de niet geringe kosten om een stand te huren en te bemannen, koos een aantal wijnmakers ervoor om niet meer op dit festival te staan.

Borfeszglaspest13 1 aHoe dan ook is dit wijnfestival met rond de 160 wijnstands nog steeds zeer de moeite waard om te bezoeken, zeker voor wijnliefhebbers die meer willen weten over Hongaarse wijnen. Maar ook als je al tevreden bent met een lekker glas wit of rosé, wat muziek op de achtergrond en het mooiste uitzicht op de stad Boedapest kom je er aan je trekken. De entreeprijs voor een dagticket is 3000 forint, inclusief een wijnglas. Dat glas kun je tussendoor bij de vele spoelkramen steeds weer inwisselen voor een schoon exemplaar.  

Meer over het festival, tijden, programma en kaartverkoop, Engelstalig: Budapest Borfesztivál-Budapest Wine Festival

>>>> Tom de Smet

borfesztbanner

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije