• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Kocsonya Festival in Miskolc 18 t/m 20 februari

kocs-1klDinsdag 15 februari 2011 - In 2001 werd in Miskolc voor het eerst het 'Kocsonya Bál' gehouden, een toen nog een bescheiden feest rondom het thema Kocsonya (aspic). Een gerecht dat geliefd is bij de Hongaren, maar voor velen van daarbuiten een ware gruwel: een diep bord vol met aspic van varkenskop en varkenspoten met daarin verschillende onderdeeltjes van het varken naar keuze en wat smaakmakers om het geheel te verfijnen.

Kocsonya is echt wintereten in de tijd dat traditioneel ook de varkens geslacht worden. De stad Miskolc heeft daar een groot winterfeest aan gekoppeld om de koude grauwe winter mee op te fleuren. Inmiddels is dit feest uitgegroeid tot een dagenlang durend festival in het centrum van de stad met naast de aspic wedstrijden, vele concerten, optochten en ander vermaak.

Kocs-2Symbool van het Kocsonya Festival is de kikker, jaja, een groene kikker. Maar wat heeft een kikker met aspic te maken? In Miskolc gaat er een legende rond waarmee ook de uitdrukking 'pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka' - 'hij knippert met zijn ogen als een kikker in de aspic van Miskolc' zou zijn onstaan. Want ooit zou er in een eethuis in Miskolc aan de gasten een bord kocsonya geserveerd zijn, die daarvoor nog stond af te koelen in de kelder. Toen de gasten het bord voor hun neus kregen, bleek er naast stukjes varken ook een kikker in het bord te liggen die knipperde met zijn ogen. Hij was in de kelder vast komen te zitten in de opstijvende gelei.

kocs-abVoor dit festival wordt niet enkel aspic van varken gemaakt, maar van alles waarmee maar een aspic te maken valt. Gevogelte, vis, wild, iedereen kan zijn favoriete aspic, vaak uitbundig versierd, voorzetten aan een jury. Er zijn zelfs ook vakwedstrijden van chef-koks die strijden om de eer voor de beste aspic van het jaar!

Het festival begint op vrijdag 18 februari en duurt tot en met zondag 20 februari 2011. Voor meer informatie over het programma kijk op: Kocsonya Fesztivál.

>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije