• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Verordening voor 'Hongaarse' levensmiddelen

mtermkDonderdag 10 februari 2011 - Zodra de nieuwe verordening van het Ministerie van Plattelandsontwikkeling - waarin de regels staan wanneer Hongaarse levensmiddelen  'Hongaars' genoemd mogen worden - is goedgekeurd, kunnen de producten die nu al op een lijst staan officieel het stempel 'Hongaars' krijgen.

 

Op een food fair in Boedapest begin februari van dit jaar liet Endre Kardeván, staatssecretaris van het Ministerie voor Plattelandsontwikkeling, weten dat de verordening in principe over drie maanden van kracht kan worden. In deze verordening zijn de voorwaarden bepaald waaraan een als Hongaars benoemd product moet voldoen. Zo mag er maximaal 5% aan niet Hongaarse ingrediёnten in zijn verwerkt en zijn de regels omschreven waaraan een producent moet voldoen voordat hij of zij het Hongaarse product handgemaakt, ambachtelijk en traditioneel mag noemen.

hungarikumNu worden nog veel producten als zogenaamd Hongaars op de markt gebracht, soms zelfs met verpakkingen in de kleuren van de Hongaarse vlag, maar daar zou met de verordening een eind aan gemaakt kunnen worden. Deze verordening is iets anders dan het keurmerk Hungaricum. Dat keurmerk bestaat al veel langer en geeft aan dat een bepaald product specifiek Hongaars is, vanwege de herkomst, traditie of unieke waarde van het product.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije