Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Met Pinksteren overal aan de wijn

nyitpince-aMaandag 21 mei 2012 - Wie van wijn houdt zal in Hongarije tijdens het Pinksterweekend niets te kort hoeven te komen. Als je niet naar het grote wijnfestival in Szeged gaat, dan kun je namelijk ook naar Sopron. Daar is vier dagen een wijnfeest op het Fő tér. Rond de dertig wijnhuizen uit deze regio, die beroemd is om de Kékfrankos, zijn daar aanwezig. 

Maar vanaf zaterdag tot en met maandag zijn er ook nog eens in het hele land rond de honderd wijnkelders open voor publiek tijdens de Nyitott Pince Napok. Dan kan er geproefd worden, zijn er rondleidingen door de wijngaarden en bieden de wijnmakers kortingen op hun wijnen. Grote bekende wijnmakers doen er aan mee, maar ook veel nog onbekende kleine wijnhuizen. De kelders zijn open tussen 10.00 en 19.00 uur, een overzicht van de deelnemende wijnhuizen is te vinden op: Nyitott Pince Napok 2012. In het Hongaars, maar met duidelijke adresgegevens en andere informatie. 

hajospfWie niet per se voor de wijn op pad gaat, kan ook naar het wijndorp Hajós-Pincefalu gaan. Niet ver van de gemeente Hajós ligt het wijndorp Hajós-Pincefalu. Het is zeker niet de plaats waar hele goede wijnen gemaakt worden, maar het dorp is uniek in Hongarije om de wonderlijke sfeer. Omdat de grond in Hajós zelf niet geschikt is om kelders onder de grond te maken, werd een paar kilometer verder Hajós-Pincefalu gebouwd. Het dorp, waar bijna niemand woont, bestaat uit bijna duizend wijnkelders die samen een geheel vormen met kleine straten en pleinen. Tijdens de Nyitott Pince Napok, vrijdag, zaterdag en zondag, zijn daar ook een flink aantal kelders open en vieren ze er meteen de Szent Orbán dagen met muziek, dans en eten. 

Soproni Borünnep heefti geen eigen website, wel is er een summiere facebookpagina. Het programma kunt u op Programturizmus vinden.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije