• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wereld Eierdag - Eierfestival in Siófok

tojas1aWoensdag 12 oktober 2011 - Voor alles is er wel een dag in het leven geroepen, moederdag, dierendag, secretaressedag en zo meer. En de tweede vrijdag in oktober is Wereld Eierdag! Voor Hongaren een goede reden om eens een hele grote omelet te bakken.

Het blijkt dat de 'Internationale Eier Commissie' in 1999 deze dag heeft bedacht. Inmiddels is Eierdag aanleiding geworden om een hele week consumenten overal ter wereld de veelzijdigheid van het ei in de maag te splitsen. En waarom toch een Eierdag in de herfst? Is het voorjaar met Pasen dan nog niet genoeg?

In Hongarije is echt elk voedingsmiddel geschikt om er een feest omheen te bouwen, en dus ook het ei. In Siófok is er daarom vanaf vrijdag 14 tot en met zondag 16 oktober weer het jaarlijkse Balaton Internationale Eierfestival.

tojasEieren eten, beschilderde eieren bekijken, eierprogramma's, eierwedstrijden, eierseminars en natuurlijk de allergrootste omelet - meer lijkend op roerei - bakken om het Guinness World Record te behalen. Dit jaar staat in het teken van Liszt Ferenc 200 Jaar, dus wordt op zondagochtend zijn favoriete eiergerecht bereid om de wereldtitel in de wacht te slepen. Wat Ferenc dan zo graag at, vermeldt het programma niet.

Misschien dat door dit festival ook de jaarlijkse eierconsumptie weer omhoog gaat, in Hongarije worden namelijk steeds minder eieren gegeten. In tien jaar tijd is de gemiddelde consumptie van ruim 300 naar iets onder de 250 eieren per jaar gezakt. En het blijkt uit de statistieken dat er ook nog eens meer goedkope buitenlandse eieren op de markt komen. Als Hongaarse kippetje raak je daar toch wel danig van de leg van.

>>>> TdS

>>>> Tojás Fesztivál 2011

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije