• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wijnmakers Eger presenteren witte 'Bikavér'

egricsMaandag 2 april 2012 - Bent u op de eerste paasdag in Eger of daar in de buurt, en zin om eens witte wijnen uit de regio te proeven? In de Burcht van Eger vindt op 8 april het Egri Csillag Wijnfestival plaats. Drieёntwintig wijnmakers presenteren er hun 'Egri Csillag', de witte tegenhanger van de 'Egri Bikavér'.


Het evenement in Eger staat volledig in het teken van dit, een paar jaar geleden opgerichte, nieuwe vlaggenschip voor deze wijnregio. Hoewel de regio vooral bekend is om de rode wijnen, wordt er ook al sinds oudsher veel witte wijn gemaakt. De witte druiven leányka en királyleányka zijn typisch voor deze wijnstreek.

egrics-flmDe naam Egri Csillag (Ster van Eger) werd gekozen omdat die ook erg bekend is als titel van één van de bekendste boeken van Hongarije, Egri Csillagok, geschreven door Géza Gárdonyi. Het boek, dat ook is verfilmd, verhaalt over de gebeurtenissen rondom het kasteel van Eger tijdens de invallen van de Ottomanen in de zestiende eeuw. Het boek is in het Engels vertaald onder de titel Eclipse of the Crescent Moon. (Ook in het Nederlands, zie onderstaande reactie.)

Net als de Bikavér is de Csillag een cuvée samengesteld uit een aantal druivensoorten waarvoor de soorten, en de verhoudingen waarin ze gebruikt worden, zijn vastgelegd. Egri Csillag moet voor minimaal 50% bestaan uit de authentieke Hongaarse druivenrassen olaszrizling (welschriesling), hárslevelű, leányka, királyleányka, zengő of zenit. Daarnaast mag maximaal 30% bestaan uit de aromatische varianten zoals cserszegi fűszeres, zefír, irsai olivér, tramini en ottonel muskotály.

egrics-aHet festival vindt plaats boven op de Burcht van Eger en bekende wijnhuizen zoals Gál, Thummerer, St. Andrea, Bolyki, Demeter en Juhász zijn er vertegenwoordigd. Vanaf 11.00 tot in de vroege avond zijn er ook concerten te beluisteren en om 20.00 uur treedt het beroemde Csík Zenekar op. De entrée bedraagt 800 forint. Consumptiemuntjes kosten 200 forint per stuk, een wijnglas 500 forint.


>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

>>>>  TdS/EA
>>>>  Website: Egri Csillag  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije