Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Fidesz 'verklaart oorlog aan democratie'

Woensdag 27 oktober 2010 - Nu de regeringscoalitie Fidesz-KDNP heeft aangekondigd het Constitutionele Hof deels in te willen perken wat hun ruimte betreft om uitspraken te doen over de wetten die de regering bedenkt, en tegelijkertijd er een nieuwe Grondwet aankomt waardoor nog meer instanties, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in het straatje moeten gaan passen van de huidige regering, is het hek eindelijk een beetje van de dam. András Schiffer, voorzitter van de LMP, noemde het vandaag zo: "Fidesz is hiermee de Rubicon overgestoken, en het heeft de oorlog verklaard aan de democratie.  President Nursultan Nazarbayev van Kazachstan zal flink jaloers zijn op hun methoden".

Extra crisisbelastingen op telecombedrijven, nutsbedrijven en retailketens, de bankentax, een mediawet die de vrijheid van meningsuiting en vrije pers amper de ruimte laat, het overhevelen van pensioenpremies van private ondernemingen naar een staatsfonds, het houdt maar niet op.

De druppel voor de regering om het Constitutionele Hof nu aan te pakken is het feit dat dit Hof een wetsvoorstel waarmee het mogelijk wordt om vertrek-bonussen van mensen die hun baan verliezen met 98% te belasten, heeft afgekeurd. Achtennegentig procent belasting, voor de grote jongens al geen pretje, laat staan voor het midden- en lager kader in de publieke sector zoals het onderwijs, gezondheidszorg en ambtenaren. Volgens de rechters is het wetsvoorstel tegen de Grondwet. En die Grondwet gaat binnenkort op de schop. Het Hoger Gerechtshof mag zich dan niet meer uitspreken over zaken als belastingen, begrotingen en andere financiële onderwerpen die de regering uit de hoed weet te toveren.

>>>>  TdS

Luister naar een radiointerview vandaag met Henk Hirsch, Radio 1 Nederland

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije