Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Stemrecht voor 'nieuwe' Hongaren

valasztas-aDinsdag 26 oktober 2010 - Toen de plannen dit voorjaar voor een nieuwe wet waarmee Hongaren buiten de Hongaarse grens een dubbele nationaliteit zouden kunnen krijgen op tafel kwamen, werd elke keer gezegd dat ze geen stemrecht zouden krijgen voor verkiezingen in Hongarije. Deze wet is sinds de zomer van kracht, de tegenstanders ervan in binnenland en buitenland konden er uiteindelijk mee leven. De 'dubbele' burgers krijgen immers geen stemrecht en dat zou ook niet gaan gebeuren. Tot vorige week de concept-teksten voor de nieuwe Grondwet naar buiten kwamen.

Gergely Gulyás, vice-voorzitter van de voorbereidende commissie die de teksten voor de nieuwe Grondwet opstelt, en lid van de regerende Fidesz, vindt dat de etnische Hongaren in het buitenland met dubbel paspoort wel stemrecht moeten krijgen. Christen-Democraat Péter Harrach staat achter dit plan, en ook de Jobbik wil graag dat dat ethnische Hongaren kunnen kiezen voor een deel van de parlementsleden in Hongarije, aldus István Szavay. LMP heeft laten weten dat ze dit voorstel afkeuren en ziet geen reden waarom mensen in het buitenland met de nationaliteit van dat land en daar wonend, in Hongarije zouden kunnen stemmen voor politieke items die voor hen niet van belang zijn.

Het lijkt erop dat de belofte van de net in het voorjaar aangetreden regering, dat de wet op dubbel staatsburgerschap bedoeld was om de 'fout' van het Trianon te verzachten, een vorm van 'genoegdoening' te bieden en vooral een symbolische en emotionele betekenis zou hebben, nu wordt geschonden. Gergely Gulyás vindt zelfs dat het stemrecht gebasseerd moet zijn op de nationaliteit en niet op het woonachtig zijn in Hongarije. Het aantal Hongaarse kiesgerechtigden kan met de volgende verkiezingen zo al veel groter worden. Nederlanders en Belgen buiten hun land wonend kunnen ook een stem uitbrengen bij verkiezingen in hun moederland, ze moeten dan wel staatsburger blijven. Maar van etnische Hongaren die al, helaas gedwongen, sinds het Trianon in Slowakije, Servië of Roemenië wonen kan niet zomaar gezegd worden dat, na aanname van het dubbel staatsburgerschap, ineens Hongarije weer het moederland is geworden. Gevoelsmatig en cultureel zeker wel, maar politiek en staatkundig gezien? 

Over de details, wie stemrecht moet krijgen en hoe, wordt verder onderhandeld, volgens Gulyás wordt naar een compromis gestreeft. Want hoe verder als het stemrecht gekoppeld wordt aan de nationaliteit, hoe dan om te gaan met de gedurende generaties in Hongarije ingeschreven en wonende Slowaken en Roemenen? Volgens de commissie valt trouwens niet alles in de Grondwet te regelen of aan te passen, veel regels kunnen enkel binnen de Kieswet geregeld worden.

>>>>  Tom de Smet

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije