Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Grote protestbijeenkomst MSZP

mszp-aZondag 28 november 2010 - Ongeveer tienduizend mensen kwamen zaterdag 27 november samen in de Papp Ferenc Sportarena in Boedapest op een massabijeenkomst van de socialistische partij MSZP. Eerder in november was deze bijeenkomst al aangekondigd om de huidige regering van Fidesz-KDNP te laten weten hoeveel mensen er wel tegen de regeringsplannen en wetsvoorstellen zijn. In de tussenliggende weken zijn er nog redenen genoeg bijgekomen om te gaan demonstreren, zoals het voorstel van de regering om pensioenpremies van burgers over te hevelen naar een staatspensioenfonds met de nodige dreigementen erbij dat je anders je staatspensioen kwijt kan raken. En juist dat euvele plan is de spreekwoordelijke druppel waardoor meer en meer burgers zich tegen de regering gaan keren. 

In antwoord op de bijeenkomst van de MSZP zaterdag, liet Lajos Kósa, vice-voorzitter van de Fidesz, weten dat de beslissende meerderheid van Hongarije nog steeds de regering Orbán steunt. De regering vraagt van banken, de energiesector, de multinationals en de winkelketens om solidariteit zodat het land gezond kan worden gemaakt. De socialisten beogen volgens hem juist een 'rampenpolitiek'. Over de nieuwe pensioenplannen waarop zowel binnenlandse als buitenlandse kritiek komt, vertelde Kósa dat de socialisten tijdens hun regeerperiode het staatspensioensysteem in gevaar hebben gebracht. Ze hebben de Hongaarse staat geweld aangedaan door met vervangende gelden toch pensioenen uit te betalen.

Hoewel MSZP voorzitter Attila Meszterházy in de sportarena het publiek met uitspraken als 'Stop, tot hier toe en niet verder' en 'Deze regering is een democratuur, zelfs een dictatuur met democratische versieringen' moed insprak, zal deze taal de huidige regering zeker niet doen sidderen. Ook de massaal door het publiek gescandeerde slogans als 'Orbán, rot op!' en 'Het is genoeg', klinken wel ferm, maar zullen niet veel opleveren. De MSZP kondigde zaterdag ook aan dat er een grootste handtekeningenactie opgezet gaat worden en dat, als de regering haar beleid niet bijstelt, de MSZP met aanhangers komend voorjaar de straat op zal gaan.

Dat zou nog wel eens veel te laat kunnen zijn, als je boos bent moet je immers meteen schreeuwen, maar het geeft de MSZP wel even tijd om op één lijn te komen met de andere oppositiepartij LMP en burgerorganisaties zoals Magyar Demokratikus Charta. Want zolang er verdeeldheid is tussen die stromingen zit Orbán goed en comfortabel in het zadel. Hij hoeft zich niet ongerust te maken, de meerderheid van de bevolking steunt hem en laat zich onder het mom van mooie begrippen als 'solidariteit' en 'nationale samenwerking' een richting insluizen waarvan ze over een aantal jaren zich nog eens goed op het hoofd zullen krabben. Die richting lijkt namelijk, hoewel anders van kleur en in een wat moderner jasje, toch wel erg veel op waar de Hongaren in 1989 zo enthousiast afstand van namen.

>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije