Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Regering dreigt burgers staatspensioen te ontnemen

amatolcZondag 28 november 2010 - De Hongaarse regering heeft de Hongaarse burgers een ultimatum gesteld: breng de pensioenpremies van private ondernemingen over naar het staatsfonds of anders verlies je het staatspensioen (AOW). Zo ziet Minister György Matolcsy van Economische Zaken het voor zich om de staatsschuld te verlagen. Hij zal zelf ook zijn pensioenpremies naar het staatsfonds overbrengen want ook hij wil namelijk niet gekort worden op zijn pensioen, liet hij in een interview op tv weten. "Iedereen die niet meedoet aan het nieuwe systeem is niet solidair en wil dus geen lid zijn van de gemeenschap", aldus Matolcsy.

"Een nachtmerriescenario", aldus David Németh van de ING Group Budapest. "Dit is de nationalisatie van de private pensioenfondsen". Volgens velen is de regering nu bezig met pure chantage. Zoltan Török van Raiffeisen Bank International liet weten dat het in Europa nog nergens is voorgekomen dat een regering met dit soort van dreigementen komt om burgers uit het staatspensioensysteem te gooien. Het is volgens hem duidelijk dat al zou je het zelf graag willen, je nu niet meer bij een privaat pensioenfonds kan blijven, want anders verlies je een groot deel van je ouderdomspensioen.

Een aantal maanden geleden, bij het bekend worden van de plannen voor het staatspensioenfonds, werd nog gezegd dat het enkel bedoeld was om op korte termijn de staatskas te vullen en het begrotingstekort te verlagen, iedereen zou na het gedurende 14 maanden premie aan de staat afdragen dat geld weer terugkrijgen en vrijwillig kunnen besluiten voor het staatsfonds. Ongeveer 3 miljoen mensen hebben geld in private pensioenfondsen gestopt. Als de plannen doorgaan wordt dat geld op 31 januari 2011 automatisch overgezet naar het staatsfonds, tenzij je aangeeft dat niet te willen.

Soortgelijke plannen zijn er trouwens ook in Polen en Bulgarije. Ook daar wordt gekeken hoe geld vanuit private fondsen naar het staatsfonds kan worden overgebracht om de staatsschulden te verkleinen. In Litouwen en Estland zijn er zelfs al van dit soort maatregelen genomen. Maar die zijn veel minder drastisch dan wat nu in Hongarije staat te gebeuren. Oppositiepartijen hebben aangekondigd dat ze de zaak voor gaan leggen aan het Constitutionele Hof en het Europese Hof in Straatsburg.

Meer details en achtergronden over de pensioenplannen:

Portfolio 25 november

Portfolio 25 november

Portfolio 24 november

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije