Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Mediaraad als mediarechtbank

mediatanacsDonderdag 2 december 2010 - Vanaf 2011 zal de Raad voor de Media - onderdeel van de Nationale Media Overheid - de media controleren op de inhoud. Het schenden van de grondwet of het schenden van de rechten van een minderheid of meerderheid zal dan bestraft kunnen worden. En deze straffen zijn zeker niet mals. Gedrukte en online media kunnen boetes krijgen van 10 tot 25 miljoen forint (van 35.750 euro tot 90.000 euro), radio en tv kunnen boetes krijgen die van 180.000 euro tot 720.000 euro kunnen oplopen. Of ze worden op non-actief gesteld.
Volgens de nieuwe mediawet zal de Raad voor de Media beslissen over wie zich wel of niet houdt aan hun voorschriften dan wel verwachtingen. Door de huidige samenstelling in het parlement hebben alleen leden van de Fidesz/KDNP zitting in deze Raad.

De boetes moeten direct betaald worden, in beroep gaan kan alleen maar achteraf. De hoogte van de boetes hangt ook af van hoeveel marktaandeel het consortium heeft waartoe het behoord. De boetes worden bij elke nieuwe overtreding verhoogd, hetgeen tot sluiting van het betreffende medium kan leiden. Internetmedia kunnen vaak niet direct aangepakt worden en om dit probleem te omzeilen wordt in een dergelijk geval de eigenaar van de server aangepakt. Wanneer een medium de door de Raad gevraagde data en gegevens niet aanlevert (wat deze dan ook mogen inhouden), wordt het medium ook beboet. Juristen vinden de redenen voor beboeting en de hoogte van de boetes te vaag omschreven. Men weet nooit voor welke overtreding er betaald moet worden en wannneer welke overtreding er precies gemaakt wordt.

Binnen de Europese Unie is een dergelijke controle over de media nergens anders te vinden, zelfs in minder democratische landen als Hongarije dromen ze ervan om zo'n controle te kunnen en mogen uitvoeren. Alleen in de voormalige Sovjet-republieken is het mogelijk om de internetmedia op deze manier te controleren. Radio en televisie zijn verplicht 'evenwichtig' nieuws uit te zenden en mag nieuws en opinie op geen enkele wijze met elkaar vermengd worden. Voor kranten geldt dit niet, maar op de verbodslijst voor hen staat wel het verbod om haat te zaaien tegen welke etnische, religieuze, maatschappelijke groeperingen dan ook of dat nu een minderheid of meerderheid is. Ook het beledigen van of het onwaarheden schrijven over personen zal zwaar worden aangepakt.

De Nationale Mediaoverheid wil alle media registreren in een databank en ook meer inzicht krijgen in de zakelijke belangen van deze media. Dit geldt ook voor de media op internet. In principe, wanneer een blog door meer dan één persoon geschreven wordt valt deze ook onder de Mediawet. Een boete van 37.500,- euro is dan een fikse aderlating te noemen. Ook wil de Raad in toekomst buitenlandse media aanpakken die in Hongarije verschijnen. Ook zij moeten zich dan aan de Hongaarse regelgeving gaan houden.

Aan het hoofd van de Nationale Mediaoverheid staat mevrouw Annemária Szalai, zij is voor de komende 9 jaar aangesteld door premier Viktor Orbán. Ook wanneer zij de volgende verkiezingen zouden verliezen, of zelfs die daarna, is deze vertrouweling van Orbán de meest machtige persoon in het Hongaarse Medialand. Zij bepaalt bijvoorbeeld de financieringen van diverse media en de aanstelling van personen. Deze Overheid bepaalt ook de voorwaarden tot deelname aan de aanbestedingen voor vrijgekomen radiofrequenties.

>>>> Jenő Nagy

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije