• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Beschermde geografische benaming voor paprika's

ppprk-klWoensdag 26 februari 2014 - Vier soorten paprika's uit de Hongaarse regio rond de stad Szentes hebben vanaf nu een beschermde geografische benaming. De aanvraagprocedure werd in 2010 gestart door de Tuindersorganisatie Dél-alföld. Deze organisatie stelde een uitgebreide verantwoording op en een regelgeving waaraan de tuinders en de producten moeten voldoen. De Europese Commissie heeft op vrijdag 21 februari de benaming officieel toegekend.

tvpprkDe regio rond Szentes, in de provincie Csongrád, is een van de belangrijkste tuinbouwgebieden van Hongarije. Jaarlijks wordt er 20.000 ton aan paprika's geoogst voor zowel de binnenlandse markt als voor de export. De ruim duizend tuinders in het gebied mogen, als ze zijn toegelaten tot de lijst van het Nationale Levensmiddelen Bureau, de geografische benaming gebruiken bij vier soorten paprika's. Daaronder vallen de bekende Tölteni való paprika (tv-paprika), de pittige Hegyes Erős paprika, de rode Kápia paprika en de zoete Paradicsomalakú paprika.

Paprika's van Szentes worden, afhankelijk van het ras en het seizoen, zowel buiten in de volle grond onder folie, als binnen in kassen middels hydrocultuur geteeld. Steeds vaker wordt het in de regio volop aanwezige thermaalwater gebruikt om de kassen te verwarmen.

In het midden van de negentiende eeuw werden in de regio Szentes op kleine schaal al verschillende paprikarassen verbouwd. Toen Bulgaarse immigranten zich in dat gebied gingen vestigen, nam de teelt pas echt een aanvang. De grootste toestroom van Bulgaren vond tussen 1870 en 1940 plaats. Behalve immigranten kwamen in die periode ook veel seizoensarbeiders vanuit Bulgarije naar Szentes. Nog steeds wonen er families met Bulgaarse achternamen in de regio en die zijn veelal verbonden aan de tuinbouw en aan de groente-en fruithandel in Hongarije.

Bron: DélKerTÉSZ/SzentesKincsei
 
szblgrk-a

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije