• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Paprika met pinda

ppoed klDinsdag 24 februari 2015 - De Canadese Voedsel- en Warenautoriteit liet deze week een verklaring uitgaan dat Hongaars paprikapoeder van het merk 'Pride of Szeged' sporen van pinda's bevat en dat de producent deze in de herfst van 2014 aan winkels en horeca in verschillende provincies geleverde producten terughaalt. Maar paprikapoeder is toch paprikapoeder? Hoe komen er dan toch pinda's in?

pofszEerder in februari was Pride of Szeged ook al in negen staten van de VS uit de winkelschappen gehaald en werden via consumentensites mensen met een pinda-allergie gewaarschuwd. Niet alle poeders bleken vervuild, het ging enkel om de zoete variant. De paprikaproducenten in en om de Hongaarse stad Szeged zullen hun gedroogde paprika's toch niet vermalen in machines waarin pinda's terecht komen, althans, daar gaan we voor het gemak maar even vanuit. Na een korte zoektocht op internet blijkt Pride of Szeged in Hongarije ook helemaal niet te bestaan, in ieder geval niet onder die naam. Pride of Szeged is een merk dat alleen in de Verenigde Staten door het bedrijf Spiceco wordt samengesteld.

Dit bedrijf werd veertig jaar geleden door twee Hongaren die naar de VS emigreerden opgezet en het eerste product wat ze daar op de markt zetten was paprikapoeder in meerdere varianten. Het bedrijf importeert nu kruiden uit de hele wereld en maakt ook eigen kruidenmengels. Misschien is er bij dat proces wat misgegaan en kwamen de sporen van pinda's in de 'Trots van Szeged' terecht. Probleem voor de fabrikant: ze vermelden op hun website dat hun producten beslist geen bekende allergenen zoals pinda, soja, schaaldieren of noten bevatten tenzij apart en duidelijk vermeld op de verpakking.

De Hongaren kunnen nu opgelucht ademhalen, zij vinden geen pinda in de paprika. Behalve als Spiceco het spoor terug weet te herleiden tot leveranciers in Szeged natuurlijk. Dan hebben die een probleem. Met het Hongaarse paprikapoeder is overigens wel nog wat anders aan de hand. Steeds vaker blijkt een zakje of potje, zelfs waarop een lekker nostalgisch Hongaars plaatje is afgebeeld, deels uit Spaans paprikapoeder te bestaan. Jaja, niet alles wat blinkt is goud.

>>>> TdS
>>>> Bron: Marketwatch.com, Consumeraffairs.com, Spice-co.com

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije