• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Na de Armenen eten Hongaren en Belgen het ongezondst

cslkszeged 1 klZaterdag 21 februari 2015 - Twintig jaar duurde het wereldwijde onderzoek door wetenschappers uit verschillende landen en daarna nog eens vier jaar om alle gegevens te analyseren en tot een lijfig rapport te verwerken dat onlangs in The Lancet Global Health gepubliceerd werd. In sommige Engelstalige media werden twee van de laagst scorende landen er meteen uitgepikt: in België eten ze veel chocolade en wafels en in Hongarije te vette goulash!

Over de Armenen, die in de top tien van ongezondst etende landen op nummer 1 staan, zijn er waarschijnlijk niet meteen hun meest iconische gerechten op te sommen, maar dat Hongarije en België respectievelijk op nummer 2 en 3 staan geeft zeker stof tot nadenken. Dat ligt echt niet aan die nationale gerechten, maar aan de totale balans tussen gezond en ongezond eten. Bijna alle eetpatronen en gebruik van voedingsmiddelen zoals fruit, groente, vis, vlees, vet, granen, bonen, noten, snacks, vette happen, zoetigheden enzovoort zijn van 1990 tot 2010 in 187 landen aan de hand van criteria zoals geslacht, leeftijd en inkomen onder de vlag van NutriCoDE (Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group) onderzocht.

En hoewel in rijke landen er in de loop van die jaren meer en meer gezondere voedingsmiddelen gegeten worden, staat daar tegenover dat er ook veel meer ongezond voedsel genuttigd wordt. De rijke landen scoren in de totaallijsten dan dus ook niet zo goed, arme landen doen het veel beter en vooral de landen in Afrika. In de top tien van meest gezond etende landen staan negen Afrikaanse landen. Mensen in landen rond de Middelandse Zee eten vaak gezonder dan die in andere landen van Europa, naast de Armenen, Hongaren en Belgen staan bijvoorbeeld ook de Tsjechen, Slowaken en Wit-Russen in de lijst van meest ongezonde eters.

Lees meer over het onderzoek, Engelstalig, op ScienceDaily.com: Unhealthy eating habits outpacing healthy eating patterns in most world regions


De publicatie in The Lancet Global Health: Dietary quality among men and women in 187 countries in 1990 and 2010: a systematic assessment

gr1 1

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije