• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Paprika versus paprika, NL tegen HU

tv_paprika-aMaandag 4 juli 2011 - Zelf kom ik ze niet zo vaak tegen in Hongarije, de 'Hollandse' zoete ronde paprika die in Nederland geteeld wordt in kassen. Dat kan zijn omdat ik vaker naar de markt of kleine groentewinkel ga dan naar de grote winkelketens. Toch blijkt dat Nederland de Hongaarse paprikamarkt daarmee aan het veroveren is.
         
 
Het tv-programma 'De Goulashsubsidie' (De slag om Brussel) gaat over de opmars van de Nederlandse paprika in Hongarije. De in Nederland veel geteelde zoete ronde paprika, in Hongarije Kaliforniaí paprika genoemd, ligt er steeds vaker in de winkels. Een aantal jaren geleden nog enkel in het winterseizoen, nu ook het hele jaar door. Dat komt mede door de promotie van die paprika's in culinaire tijdschriften en kookprogramma's op de televisie en de groeiende behoefte aan zoet. Bittere groente is bij de consument niet meer geliefd.

paprika-tablo-aLiever koop ik Hongaarse paprika's van de koude grond, die zijn van eind mei tot ver in oktober verkrijgbaar. Geur, smaak en structuur zijn anders dan van die te vlezige en te zoete waterbommen uit Nederland. Smaken verschillen, maar ik vind Hongaarse paprika's lekkerder. En ik vermoed dat Bulgaren, Turken, Serviёrs en Grieken dat ook over hun paprika's zullen zeggen, grond en klimaat boots je niet zomaar na in een tuinbouwkas.

Een van de standaard vastgelegde geurelementen die een wijnkenner in een wijn kan ruiken is dat van verse paprika, zoals je in een wijn ook bloemen kunt ruiken, of stallucht of specerijen. Die geur komt overeen met die van de geel, zachtgroene, puntpaprika en niet met die van de dikke rode of groene ronde. Als er dus iets is dat ik mis als ik in Nederland ben dan is dat wel die geur. Dat kruidige, frisse, nazomerse, dat karakter geeft aan veel gerechten, zowel rauw, gestoofd of gebakken. Ga maar eens in Hongarije op een markt bij een berg paprika's staan, het liefst in augustus, september. De geur is dan overweldigend.

Welke paprika's koopt u eigenlijk als u in Hongarije bent? Bent u trouw aan de Hollandse kassen of koopt u liever toch die knapperige, pittige, geurige tv-paprika's, erős paprika's, appelpaprika's, pritamin paprika's en later in het seizoen ook de kleine oranjerode lecsópaprika?

>>>>  Kijk naar 'De Goulashsubsidie', vanavond 4 juli om 22.45 uur bij de VPRO op Ned 2.
>>>>  Uitzending gemist
   
   
   
>>>>  Tom de Smet
   
   

De Goulashsubsidie:

de-slag-om-brussel'Hongarije is hét Paprikaland bij uitstek. Pikante Hongaarse paprikapoeder is onmisbaar in elke Goulash, Pörkölt of Letscho en het woord paprika zou zelfs pepertje betekenen in het Hongaars. Maar wat blijkt? De paprika's in de Hongaarse supermarkten komen uit Hollandse kassen!

Roland onderzoekt waarom de Nederlandse paprikatelers in de Champions League spelen terwijl de Hongaren nog bezig zijn met amateurvoetbal. Teun drijft een traditionele Hongaarse kok tot wanhoop met zijn stevige Hollandse paprika's, die ondanks uren stoven nog steeds knapperig blijven. Brussel blijkt er nogal socialistische ideeën op na te houden: wie goed samenwerkt, krijgt Europese subsidies. En van socialisme hebben de Hongaren nu juist de buik vol.'

>>>> Lees ook een mening over de paprikastrijd in: Schaamrood groen en geel

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije