Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Lokale gastronomie, Slow Food picknick op Margitsziget

convbud-aVrijdag 17 juni 2011 - Slow Food Central Budapest, de afdeling Boedapest van de internationale Slow Food organisatie, is één jaar geworden. Dit convivium Boedapest is nog een jonkie in vergelijking met die in andere steden van Europa. Maar ook in Hongarije krijgt de eco-gastronomie nu meer en meer betekenis.
       
De benaming 'eco-gastronomie' verwijst naar de trend waarin zelf koken tegenover de verbreiding van fastfood restaurants gezet wordt, en dat regionale grondstoffen in plaats van de universele levensmiddelen gebruikt worden. Daarnaast komt er tegenwoordig ook meer aandacht voor de duurzame landbouw, het beschermen van de biodiversiteit en de ondersteuning van de landbouw en productiemethoden in ontwikkelingslanden.

BkkiSajt-aDe Slow Food organisatie heeft in Hongarije vier actief werkende groepen, of conviviums: Kiskunság, Pécs, Tokaj en Boedapest. Naast de voortdurende zoektocht naar manieren van samenwerking, gaat iedere groep ook zelfstandig te werk. Het centraal stellen van het plaatselijke voedselaanbod en tradities is namelijk een van de basisprincipes van de Slow Food beweging.

Het Slow Food Convivium Boedapest heeftt in de laatste jaren op twee manieren geprobeerd om de regionale en aan de verbonden gastronomische mogelijkheden te verkennen. Als eerste werd er persoonlijk contact gemaakt met zoveel mogelijk producenten, om hun producten, werkwijze en omstandigheden die de kwaliteit beїnvloeden te leren kennen. Daarnaast werden elke maand bijeenkomsten gehouden, waar de deelnemers met elkaar ervaringen over het koken thuis, en over seizoensproducten uitwisselden en elkaar inspireerden met hun ideeën.

Een van de eerste grotere programma's van dit convivium was een wijnavond in december vorig jaar. Daarmee sloot het aan op een internationale reeks programma's, de Terra Madre. Deze wijnavond werden wijnen uit het niet ver van Boedapest gelegen wijngebied, Etyek-Buda gedronken en kaas van Panni Posza uit Biatorbágy gegeten.

broodszentIn februari van dit jaar werd in het kader van Furmint Február, een diner georganiseerd met gerechten van het seizoen begeleid door wijnen van de specifiek Hongaarse furmint druif. Producten van de markt in Etyek, waar kleine boeren uit de regio staan, waren het thema voor de maand maart en eind april werd in een steenoven in de Skanzen in Szentendre brood gebakken.

Het volgende programma in juni, waar iedereen welkom is, is een grote picknick op het Margitsziget op 26 juni 2011. Als je interesse hebt in lokale producten, recepten en producenten kun je naar de grote weide (Nagyrét) op het eiland komen, iedereen neemt van thuis zelfgemaakte gerechten en te drinken mee.

Wil je meer weten over Slow Food Central Budapest, of naar de picknick gaan, mail naar: . Dat kan ook in het Engels!

>>>> Door: Adrienn Tóth - Vinoport.hu

 


Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije