• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Gevulde paprika's met het 'Rode Goud'

pirosaranyTdS5 klDinsdag 5 mei 2015 - In maart van dit jaar riepen we de lezers van Hongarije Vandaag op recepten in te sturen waarbij de rode paprikapuree 'piros arany' gebruikt wordt. Het recept voor gevulde paprika's van Astrid Wiersma uit Terhole verkozen we tot winnaar! De Smaak van Hongarije stuurt haar een pakket met verschillende Hongaarse producten toe. Gevulde paprika's, in bijna elk Hongaars huis staat dit gerecht met regelmaat op tafel en nergens smaakt het hetzelfde. Met wat kleine variaties op het basisrecept kun je het precies zo maken zoals je zelf het lekkerst vindt.

 

Astrid gebruikt de zoete paprika's zoals we ze in Nederland kennen, ze vindt dat die wat gemakkelijker te vullen zijn dan de in Hongarije meer gangbare lichtgroene puntpaprika's.

Gevulde paprika's (4 pers)

• 1 pond half om half gehakt
• gezeefde tomaten (pak of blik van max. 500 gram)
• 4 paprika's (rood, geel of groen, maakt niet uit)
• 3 uien
• zout/peper/piros arany (evt.sambal) (alles naar eigen smaak)
• 3 teentjes knoflook (of fokhagymakrém/knoflookcrème)
• 100 gram rijst
• 100 ml lauw water
• 4 kleine aardappelen

Meng het gehakt met de kruiden (zout/peper/piros arany), 1 teentje geperste knoflook, 1 fijngesnipperde ui, de rijst en het water. Laat het geheel even lekker intrekken.

Fruit intussen de 2 andere fijngesnipperde uien, 1 teentje geperste knoflook en het zout, de peper en piros arany. Voeg de gezeefde tomatensaus erbij.

Snij het dopje van de paprika en verwijder de zaadlijsten. Spoel ze af en vul ze dan met het gehaktmengsel. Niet te vol doen en ook niet aan stampen, anders krijg je het bijna niet gaar.

Zet de gevulde paprika's in de pan, doe de tomatensaus erbij en vul dan de pan verder met water aan tot de paprika's bijna onder de saus staan. De aardappelen in stukken snijden en in de saus doen, deze zorgen gelijk een beetje voor het binden van de saus en als het goed is staan de paprika's net nu onder de saus.

Dit geheel even aan de kook brengen en dan ca. 1,5 a 2 uur op een laag vuur laten pruttelen met de deksel op de pan. Als de saus na die tijd nog te dun is even binden met maizena.

Als het gerecht bijna klaar is nog een teentje geperste knoflook in de saus doen, zo komt de knoflooksmaak goed tot z'n recht.

Eet er knapperig brood bij (om de in saus te dopen) en een frisse salade. En: de gevulde paprika's zijn eigenlijk de 2e dag het lekkerst, omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken!

> Voor meer Hongaarse recepten en producten, kijk op: De Smaak van Hongarije. Of ga langs bij hun stand op zaterdag 9 mei op de Streekmarkt Oog in Al aan de Händelstraat in Utrecht.


> Lees ook: Het Rode Goud, wat doe jij ermee in de keuken?

 

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije