• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Het Rode Goud, wat doe jij ermee in de keuken?

pirosaranyTdS5 klDonderdag 12 maart 2015 - Menig vakantieganger in Hongarije heeft er vlak voor vertrek terug naar huis een aantal in de koffer gestopt, veilig tussen de overhemden en sokken zodat ze niet kneuzen. Voor eigen gebruik of als souvenir voor familie en vrienden, de rode tubes met die lekker ouderwetse vormgeving en gevuld met knalrode paprikacrème gaan zo de hele wereld over. Buiten Hongarije zijn ze amper in supermarkten te krijgen, maar via internet is alles te koop. Bij Mick en Robin Kovács met hun 'De Smaak van Hongarije' bijvoorbeeld, die importeren nu ladingen Piros Arany naar Nederland.


pirosaranyTdS3aWant wat is Piros Arany, Rood Goud, toch lekker spul om mee te koken. De paprikapuree is er in twee varianten: de milde (csemege) en de hete (csipős). Het wordt gemaakt van verse zoete en hete pepers en van de sappige rode pritamin paprika (niet te verwarren met de kaliforniai paprika, die overal ter wereld geteeld wordt) plus een beetje zout en wat bindmiddelen. Echt bijna alles kun je ermee op smaak brengen. Stoofpotten, soepen, sauzen, op brood met kaas, op de tosti en in groentegerechten, maar vooral bij koude gerechten is het handig. Paprikapoeder wil nog wel eens een stoffig en korrelig structuurtje achterlaten, dus voor een snelle saus op basis van mayonaise en/of yoghurt is het ideaal.

De vormgeving, het lettertype en de simpele kleurstelling doen denken aan de jaren twintig of dertig van de vorige eeuw, maar de tubes zoals we ze nu kennen kwamen in 1963 voor het eerst op de markt. Op een paar details na is er aan het ontwerp sinds die tijd niet veel veranderd. De producent Univer - nee, geen Unilever zoals velen denken – houdt niet van te moderne fratsen. En terecht, iets wat goed en betrouwbaar is behoeft geen flitsende remake. Univer ontstond begin jaren zestig en kwam voort uit de in 1948 opgerichte coöperatie Kecskeméti Földműves Szövetkezetet. Het begrip 'Universeel' leidde tot deze bedrijfsnaam, want naast de productie van de tot iconen uitgegroeide Piros Arany en Erős Pista begonnen ze in die jaren nog veel meer smaakmakers op de markt te brengen. En die Erős Pista, de Hongaarse sambal oelek, dankt zijn naam aan Koning István (Pista, Pisti, koosnaam voor István). Sterke Stephan, pittig en krachtig.

foghTdS 2aNiet alleen in Kecskemét, ook op andere locaties in het land worden nu verschillende producten gemaakt. Bij Nederlanders en Belgen is de Majonézes Torma, mayonaise met mierikswortel, ook geliefd. Zo'n tube raakt altijd te snel leeg. En de voor koude gerechten handige knoflookpuree, of om vlees mee in te smeren voor het bakken, hoort standaard in de koelkast te liggen. In januari zijn Piros Arany en Erős Pista trouwens opgenomen in de Magyar Értéktár, de 'Verzameling van Nationale Waarden'. Op deze lijst staan producten die een zekere nationale waarde hebben. Niet omdat ze alleen daar voorkomen, maar meer om de emotionele waarde. Je groeit ermee op, ze zijn beeldbepalend in het Hongaarse dagelijkse leven. Ook de voetballer Puskás staat op die lijst.

mickmrkDat familie, buren en vrienden graag een paar van die tubes krijgen als je terugkomt uit Hongarije weten de in Nederland geboren en getogen broers Mick en Robin Kovács maar al te goed. Ze groeiden op met Hongaars eten. Hun Hongaarse ouders en oma kookten graag én veel, dus de schoolvriendjes mochten mee-eten. De moeders van die vriendjes stonden daarna dan op de stoep om de recepten aan de familie te ontfutselen en om die mooie rode tubes te vragen. Gaandeweg nam de familie vanuit Hongarije steeds meer producten mee. Mick en Robin besloten een paar jaar geleden het daar niet bij te laten, ze stapten op de directie van Univer af, gingen de producten op grotere schaal importeren en nu heeft hun bedrijf MRK Fresh Groep het exclusieve importeurschap voor de Benelux. Naast de producten van Univer bouwden ze het aanbod verder uit, leveren ze aan winkels en andere bedrijven en kun je nu voor Hongaarse kruidenmengsels tot aan boerenworst en van salami tot aan paprikapoeder op hun webshop De Smaak van Hongarije terecht. En in de koffer, tussen de overhemden en sokken, blijft ruimte over voor een ander souveniertje!

Wat doe jij met Piros Arany? Wanneer pak je de tube, en voor welk gerecht? Stuur jouw recept of tip naar Hongarije Vandaag, e-mail: . Degene die ons het meest het water in de mond laat lopen, of omdat we het zelf nog niet kennen ons beslist tot uitproberen noodt, wint een Smaak van Hongarije Pakket samengesteld door Mick en Robin. De beste inzending zetten we op Hongarije Vandaag.

> De inzendingen worden beoordeeld door Mick en Robin Kovács, Éva Juhász en Tom de Smet.
> Uiterste inzenddatum vrijdag 10 april 2015.

slider 5aFacebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije