• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Grote Proeverij Wijnen uit Tokaj, 28 maart Boedapest

ffglazen a klDonderdag 5 maart 2015 - Het is al weer drie jaar geleden dat er in Boedapest voor het laatst een grote overzichtsproeverij met alleen maar wijnen uit Tokaj gehouden werd. De belangrijke vakvereniging in die wijnregio, Tokaji Reneszánsz, zorgde steeds op wisselende locaties, vaak ook bij Restaurant Gundel, voor bijzondere proeverijen met elk jaar de verkiezing van de Beste Aszú. Maar deze activiteiten van Tokaj Reneszánsz kwamen na wat interne strubbelingen helaas stil te liggen.

ErdfrmtIn de wijnregio zelf onstonden natuurlijk wel nieuwe intitiatieven en de grootste wijnhuizen en belangrijkste wijndorpen houden er al jaren hun eigen proeverijen en wijnevementen. In Boedapest kon je voor wijnen uit Tokaj ook nog op de wijnfestivals en bij specifieke wijnproeverijen terecht, maar een hele middag en avond de professionele top van Tokaj bij elkaar, dat zat er niet meer in.

Dit jaar kan iedereen die niet zo gemakkelijk persoonlijk contact maakt met een wijnmaker, niet weet naar welke proeverij te gaan of die niet weet welke wijn uit het winkelschap te kiezen, maar toch de prachtige wijnen uit Tokaj-hegyalja wil leren kennen - en dan niet alleen de zoete aszú's, maar juist ook de mooie droge witte wijnen van furmint of hárslevelű -  weer in Boedapest terecht. Op 28 maart komen ruim zestig grote en kleine wijnhuizen bij elkaar tijdens de 'Nagy Tokaji Kóstoló' in het Corinthia Hotel aan de Erzsébet körút.

tokajgrand fekvo wit abDe organisatie ligt nu in handen van Winelovers. Het team van dit wijnmagazine organiseerde in de laatste paar jaar al meerdere themaproeverijen en pakt het allemaal ook wat moderner, en dus commerciëler aan, maar het staat wel garant voor goed toegankelijke proeverijen met een zeer interessant aanbod. Zo was de Bordó Blend Proeverij in november vorig jaar druk, eigenlijk te druk, bezocht. Op deze proeverij waren zeer veel goede Hongaarse 'bordeauxwijnen' te proeven en er stond uit bijna elke wijnregio van Hongarije - uiteraard op Tokaj na, daar wordt wit gemaakt - erg mooie cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot in verschillende stijlen op de proeftafels. 

De proeverij op 28 maart loopt vanaf twee uur in de middag door tot tien uur in de avond. Een toegangskaartje aan de deur kost 10.900 HUF. Kaartjes in de voorverkoop zijn goedkoper (elővételi jegy 7900 HUF) maar dan is het even doorbijten op de website die alleen Hongaarstalig is. Je kunt ook bellen, Engelstalig, met +36 70 419-7868 of mailen naar . Of je koopt een ticket, Sétáló kóstoló elővételes jegyár, op jegymester.hu. Een deel van de info is daar Engelstalig. 

>>>> website algemeen: Tokaj Grand

>>>> Meer over Hongaarse wijn, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

>>>> TdS


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije