Landbouwsubsidies in Hongarije op de schop

naklgMaandag 3 maart 2014 - Vanuit de Europese fondsen komt in Hongarije bijna 1000 miljard forint beschikbaar voor landbouwsubsidies in de periode 2014-2020. De wijze van toekenning van subsidies gaat volledig op de schop volgens János Lázár, staatssecretaris van het Kantoor van de Premier. Bij de verdeling van subsidiegelden zal de Nationale Agrarische Kamer (NAK) een bepalende rol gaan spelen.

Daarvoor zal een aantal taken van het Landbouwministerie worden overgeheveld naar de NAK, waardoor, aldus Lázár, in de komende vijf tot tien jaar, ongeacht welke regering het beleid bepaalt, de belangen van de agrarische sector beter behartigd kunnen worden. De huidige regering, die waarschijnlijk nog lang zal blijven zitten, zal daarvoor de mogelijkheden scheppen. Dat betekent wel dat er voor de Magosz (Hongaarse Landelijke Organisatie voor het Boerenbedrijf) een einde komt aan de rol van belangenbehartiger

Wat betreft de kredietverlening wil de regering er ook voor gaan zorgen dat de rente op openstaande leningen goedkoper wordt en op termijn zelfs verdwijnt. Lázár denkt dat de OTP Bank het monopolie op verschaffing van landbouwkredieten wil bezitten, maar dat zal volgens hem niet gaan gebeuren. Het is bekend dat János Lázár en de directeur van de OTP Bank, Sándor Csányi, tevens ondernemer in de levensmiddelen- en agrarische sector, niet echt met elkaar kunnen opschieten. Csányi heeft een klacht bij de civiele rechtbank lopen tegen Lázár. Csányi had zich vorig jaar kritisch uitgesproken over hoe Lázár de hele tabakshandel in handen van de staat had weten te brengen, daarop noemde Lázár hem de allergrootste woekeraar van het land, een octopus die met z'n tentakels overal inzit.

>>>> Redactie Hongarije Vandaag
>>>> Bron: NAK/MTI

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije