Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Landbouw heeft sneeuw nodig

kvsh-klVrijdag 10 januari 2014 - Het was een hoopvol stemmend jaar voor de Hongaarse economie. In 2013 kwamen er meer mensen aan het werk, het lukte de regering om het begrotingstekort ruim onder de 3% te houden en in meerdere sectoren steeg de productie. Vooral de agrarische sector deed het vorig jaar goed. Volgens staatssecretaris voor Plattelandsontwikkeling Sándor Fazekas heeft deze sector bijgedragen aan bijna de helft van de groei van het BBP van 1,8%.


Het door de regering ingezette landbouwbeleid heeft dus zijn vruchten afgeworpen. In een bericht van 6 januari op de regeringswebsite Kormány.hu, zie onderstaande link, wordt verteld wat er allemaal gedaan is om de agrarische sector te stimuleren, wat er bereikt is en wat er op stapel staat. Maar over de zeer goede weersomstandigheden voor de landbouw in 2013 wordt niet gesproken. De oogsten waren immers veel beter in verhouding tot voorgaande jaren waarin of droogte of wateroverlast voor schameler opbrengsten zorgden. De prijzen van landbouwproducten en veevoer stegen in die toch al zo moeilijke crisisjaren en dat beïnvloedde weer de productiecijfers. De blijmakende groei van het BBP in 2013 is dus mede te danken aan Moeder Natuur.

Eind 2014 kunnen de cijfers anders komen te liggen. Nu al wordt voorspeld dat de landbouw het lastig zal krijgen. Het is te warm en te droog en als er niet genoeg sneeuw valt, zal er in het voorjaar te weinig smeltwater zijn waardoor de grond vochtig wordt. De hoop is dat er nog genoeg koude weken met sneeuw zullen komen. Ook liggen het wintergraan en meerjarige gewassen er nu zonder beschermende sneeuwlaag bij. Als de vorst toch nog intreedt dan kan die veel schade toebrengen. Volgens de Hongaarse Vakorganisatie Groente en Fruit zullen, hoewel de situatie nog niet zeer nijpend is, de fruitbomen veel te vroeg uitlopen als het binnenkort niet kouder wordt. 

>>>> Redactie HV
>>>> Bron: diverse media

>>>> Kormany.hu - Hungarian Agriculture Performed Better Than Previously in 2013


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije