Hongarije gaat meer investeren in paddenstoelenteelt

gbfmDonderdag 24 oktober 2013 - Als het aan de Hongaarse staatssecretaris van Plattelandsontwikkeling György Czerván ligt zal met het Europese geld dat voor Hongarije beschikbaar komt in de periode 2014-2020 flink geïnvesteerd gaan worden in de paddenstoelenteelt. Hij zei dit tijdens de opening van de nieuwe productiehal van een van de grootste champignonbedrijven van het land, Bio-Fungi Kft.

De opening op 16 oktober was gekoppeld aan een door hetzelfde bedrijf georganiseerde internationale conferentie. Bio-Funghi Kft. heeft twee vestigingen ten zuiden van Boedapest, in Ócsa worden champignons geteeld en verhandeld en in Áporka wordt compost gemaakt voor paddenstoelenkwekerijen in Hongarije en in het buitenland. Het bedrijf kreeg voor de bouw van de nieuwe 900 miljoen forint kostende productiehal 300 miljoen forint aan financiële steun uit staatsfondsen. Bio-Funghi Kft. werkt samen met onder meer de Nederlandse Christiaens Group en Topterra Holland.

De plannen van staatssecretaris zijn zeer ambitieus. Doel is om de productie in Hongarije te verdubbelen en daarvoor moeten er zestig nieuwe paddenstoelenkwekerijen worden gerealiseerd en honderd bedrijven bijkomen voor de productie van compost en verwarmingsinstallaties. De helft van de productie zal voor de export bestemd zijn en als alles gaat zoals gepland zullen er 5000 mensen in de branche aan het werk kunnen. Ook komt er geld vrij voor het beroepsonderwijs om gerichte opleidingen voor deze branche te ontwikkelen.

>>>> Redactie HV

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije