Gemeente Miskolc kaapt festival

kfm-1-klZaterdag 1 februari 2014 - Nederlanders en Belgen kunnen zich waarschijnlijk niet goed voorstellen dat er rond het gerecht 'varkenskop in gelei' een driedaags festival te organiseren valt, maar Hongaren hebben een heel andere kijk op lekker eten en een feestje bouwen. In de stad Miskolc tijdens het jaarlijkse Kocsonyafesztivál staat de 'kocsonya', een vleesgelei met daarin alles wat je van eetbare dieren verwerken kunt, centraal. Maar dit jaar ging het festival bijna niet door. Op de al lang van tevoren vastgelegde dagen in februari én op dezelfde locaties organiseert het gemeentebestuur nu haar eigen feestje. Het festival moest maar naar een andere stad verkassen.

kfm-tyrHet Kocsonyafesztivál bestaat al sinds 2001 en elk jaar in de maand februari komen tienduizenden mensen (volgens de tellingen vorig jaar zelfs 200.000) in Miskolc samen om in de openlucht te feesten, naar muziek te luisteren, optochten door de stad te houden en vooral om kocsonya te maken en te eten. De aanvraag voor een vergunning voor het volgende jaar wordt steevast ingediend als het festival nog gaande is, de organisatie deed dat ook in 2013 voor het festival in 2014. Maar er kwam maar geen antwoord. Toen half december na lang aandringen eindelijk het lang verwachte mailtje kwam, bleek de organisatie geen vergunning te krijgen omdat op precies dezelfde dagen, 20 t/m 23 februari, een nieuw, door de gemeente georganiseerd, festival gehouden wordt onder de iets omgevormde, maar duidelijk gejatte, naam 'Kocsonyafarsang' (Kocsonya carnaval).

kfm-2aLudieke acties en petities, vergaderingen en onderhandelingen, van alles werd er geprobeerd om het festival in Miskolc door te laten gaan, maar de gemeente ging niet overstag. Het zag er naar uit dat de organisatoren met al hun spullen maar moesten verkassen naar de naburige stad Kazincbarcika. Ze wilden toch al onderdelen van het festival, dat ook wel een beetje te groot werd voor Miskolc, daar onderbrengen, maar niet alles. De burgemeester van Kazincbarcika liet in een open brief aan de gemeente Miskolc weten het een eer voor zijn stad te vinden is als het festival daar plaats zou vinden, maar dat het toch echt in Miskolc thuishoort. Daar is het allemaal begonnen en daar onstond de legende over de kikker in kocsonya (zie kader onder) waarop het festival is gebaseerd.

Dat er vaker politieke spelletjes gespeeld worden in Hongarije rondom het organiseren van festivals, zeker als die vlak voor verkiezingen plaatsvinden, is geen nieuws. Organisaties vallen uit elkaar en festivals verdwijnen of worden gesplitst in links en rechts. Ook hier in Miskolc draait het om politiek. In april dit jaar zijn er landelijke verkiezingen. Het huidige bestuur is in handen van de Fidesz en de festivalorganisatie stamt nog uit de jaren toen de socialisten het er voor het zeggen hadden. De Fidesz verstrekt dus simpelweg geen vergunning aan de 'socialisten'. Hun eigen verkiezingcampagne kan nu 'feestelijk' beginnen. Overigens had de gemeente tot een paar weken geleden nog geen programma op tafel liggen, alles moest nog in gang worden gezet. En waar haalt de gemeente zo plots het geld vandaan? Half januari was er nog maar één sponsor bekend, de firma Becherovka. Dat kan erop duiden dat de gemeente er niet zeker van was of het zou lukken om het festival te kapen, maar dat er wel al een potje met overheidsgeld klaarstond.

1 468w 1De organisatie van het enige echte Kocsonyafesztivál heeft in ieder geval hard doorgewerkt en een groot aantal sponsoren en meewerkende partijen kunnen behouden. De kookwedstrijden gaan door, optochten vinden plaats, concerten worden gehouden, het feest kan van start. Maar wel een paar weken later, van 7 tot en met 9 maart, en helaas ook op een andere locatie. Alles verhuist naar een groot park aan de rand van Miskolctapolca. Het is een beetje alsof het gemeentebestuur van Amsterdam de organisatie van de Uitmarkt op het allerlaatste moment geen vergunning verstrekt en ze zo dwingt om het grootste en belangrijkste culturele evenement van de stad te verplaatsen naar het Diemerpark, maar intussen zelf een eigen Uitbeursje in het centrum organiseert.

Het Kocsonyafesztivál is te bezoeken van 7 t/m 9 maart en is gratis toegankelijk. Het programma is door alle perikelen in de afgelopen maanden nog niet helemaal rond. 

>>>> Tom de Smet


kfm-kkHet symbool van het Kocsonyafesztivál is de groene kikker. Overal zie je hem verschijnen en inwoners van de stad verkleden zich als kikkers en kinderen kunnen meedoen aan kikker-spring- en zwemwedstrijden. Maar wat heeft die kikker met de kocsonya te maken? In Miskolc bestaat al heel lang een legende. Ooit zou er in een eethuis in Miskolc aan de gasten een bord kocsonya geserveerd zijn, die daarvoor nog stond af te koelen in de kelder. Toen de gasten het bord voor hun neus kregen, bleek er behalve varkensvlees ook een kikker in het bord te liggen die nog knipperde met zijn ogen. Hij was vast komen te zitten in de opstijvende gelei. De Hongaarse uitdrukking 'pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka' - 'hij knippert met zijn ogen als een kikker in de gelei van Miskolc' zou uit deze legende zijn onstaan.


 


Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije