• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nieuwe Biologische markt in 2A

biopiac.jpgMaandag 9 november 2009 - Ik wist tot een paar maanden geleden niet eens van het bestaan van district 2A in Budapest af. District 2 ja, district 2A nee. Tot ook ik als Pester nu eindelijk tot diep in de inner-circle van de Buda-heuvelbewoners geraak! En nu blijkt daar in die wijk - waarvan ik hoor dat het daar heel mooi wonen is, maar wel erg ver weg... - er een nieuwe bio-markt te zijn. Wel, dan moet ik daar toch eens heen. Biologische producten zijn in Hongarije nog niet zo in zwang als in nu Nederland, het is dus goed dat ook hier steeds meer aandacht komt. De markt in 2A is nu de tweede grote bio-markt van Boedapest. De eerste wordt al jaren op zaterdagochtend gehouden achter het MOM-park. Daarnaast zijn er nog drie kleinere biomarkten.

Wat ik niet helemaal begrijp is waarom bijna al die markten zo ver van Pest moeten liggen. Of is daar in de heuvels toch inderdaad meer interesse voor? Meer geld ook misschien voor een onsje fijne boontjes? Natuurlijk zijn er in Pest ook biologische producten te krijgen. Er zijn genoeg 'natuurwinkels' en ook op de gewone markten is er altijd wel een bio-hoek. Maar het zou mooi zijn als zulke grotere bio-markten bijvoorbeeld achter de Nagy Csarnok worden gehouden, of naast de Lehel markt. Dan profiteren beiden ervan en trekken ze meer klanten en wordt het ook nog eens gezelliger.

Het voelt mij vaak te voedings-orthodox tussen enkel die bio-knollen en geitenkaasjes. Zo is in Amsterdam op de Noordermarkt elke zaterdag bio-markt. In de beginjaren liep die nog niet zo, geitenwollen sokken en grauwe smoeltjes met droog haar liepen er toen. Maar nu trekken er duizenden mensen heen. En niet alleen voor de pastinaak of het veilige visje, nee juist omdat daarnaast op de Lindengracht de Lindenmarkt wordt gehouden. Zo is het aanbod dubbelop en iedereen kan kopen wat ie wil. De kopers schuiven over beide markten heen met hun tassies en zetten thuis zowel bio als niet bio-producten op tafel. Een beetje orthodox dus, voor de goede zaak en ook voor veel lekkers, en voor de rest gewoon van de Lindenmarkt.

Enfin, zaterdag 21 november is er in het kader van de jaarlijkse Bio-Dag in Hongarije, behalve de wekelijkse markt in 2A er ook een heel bio-programma met sprekers, standjes waar geproefd kan worden en zelfs een persconferentie met prijsuitreikingen. Nou kan ik helaas niet die dag. Dus mensen daar in 2A, ga er heen en gooi de tassen maar vol! En beste mensen in Pécs, Debrecen, Kecskemét of Miskolc, gaan jullie eigenlijk wel eens naar de bio-markten daar op zaterdag? Laat het mij maar horen!

>>>> Locatie:  Klebelsberg Kuno Kultúrkúria, 1028 Budapest, Templom u. 2-10.
>>>> Datum-Tijd:  Zaterdag 21 november 2009 - Programma start 10.00 uur
>>>> Markt  Elke zaterdag vanaf 6.30 tot 12.00 uur

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije