• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Sint Maarten, ganzengebraad en nieuwe wijn

márton.jpgWoensdag 4 november 2009 - Dat in Hongarije op 11 november het feest van Sint Maarten flink gevierd wordt is niet zo vreemd. Márton is namelijk geboren in het gebied dat nu Hongarije heet. Rond het jaar 316 werd hij in Savaria, het huidige Szombathely, door zijn Romeinse moeder op de wereld gezet. Dat deze heilige dag mede gewijd is aan de in Hongarije ruim aanwezige ganzen heeft ook een reden. Hij trok op zijn vijftiende naar Gallië en trad in dienst van het leger. In Amiens ontmoette hij een verschijning van Jezus, of in ieder geval een daarvoor symbool staande bedelaar, waarop hij zich bekeerde en uit het leger trad om later in 371 bisschop van Tours te worden. Volgens een legende lag die benoeming aan de ganzen.

libaskanzenban.jpg

Márton vond zichzelf namelijk niet waardig om tot bisschop te worden verkozen en verstopte zich in een ganzenhok. Maar de ganzen maakten zo'n lawaai dat zijn schuilplaats door zijn ferfente fans werd ontdekt. Márton komt dus uit het huidig Hongaars gebied en is ook nog eens door ganzen, Hongaars gevogelte bij uitstek, aan de top gebracht.

In Hongarije is Szent Márton Nap er niet alleen om de heilige te eren, maar vooral om heel veel ganzen te braden en te eten. Hongaren houden heus wel van hun heiligen, maar goed eten en drinken is veel belangrijker. Ook veel 'nieuwe wijn' feesten worden gekoppeld aan Sint Maarten. De datum 11 november ligt niet altijd vast, zo wordt dit jaar al in het weekend van 7 en 8 november in het Openluchtmuseum Skanzen in Szentendre een Újbor & Libator (Nieuwe wijn & Ganzendis) gehouden en op 7 november in het Emlékpark Opusztaszer. In het weekend daarop worden ook nieuwe wijn feesten ter ere van Szent Márton gehouden. En als er geen vette gans wordt gebraden, dan wordt er wel een vet varken geslacht. Hongaren zijn daarin pragmatisch, gegeten zal er worden!

>>>> Újbor & Libator:  Skanzen, Szentendre  Programma enkel in het Hongaars
>>>> Datum:  7 en 8 november 2009

 

>>>> TdS

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije