• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pálinka-stokers krijgen Europese subsidie

pálinkaglas.jpgZondag 25 oktober 2009 - Met een grote Europese subsidie die vorig jaar werd toegezegd, kunnen Hongaarse stokerijen van pálinka nu verder met het uitbouwen van deze bijzondere Hongaarse bedrijfstak. Zo kreeg Zsindelyes Pálinkáf?zde Kft uit Érpatak onlangs 230 miljoen HUF toegekend, waarvan een deel als lening onder meer voor het uitbreiden van het bedrijf en profesionaliseren van de productielijn en bottelarij. In het totaal is door de Europese Unie 4.2 miljard HUF vrijgemaakt voor de 46 bij de Landelijke Organisatie Pálinka-stokerijen aangesloten bedrijven.  

Een deel van de subsidie zal gebruikt gaan worden voor promotie van pálinka in andere Europese landen om meer export te realiseren. Hongarije produceert namelijk veel pálinka omdat het overschot aan rijp fruit vaak niet via de gewone kanalen kan worden afgezet en dus wordt verstookt. Ook de binnenlandse markt raakt verzadigd, temeer omdat veel Hongaren zelf hun eigen pálinka blijven stoken. Hongaarse pálinka wordt steeds vaker tot de top van Europese brandewijnen gerekend. Zo won afgelopen voorjaar op Destillata 2009 in Wenen stokerij Agárdi twee gouden prijzen waarvan een voor de beste internationale stokerij.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije