• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije moet accijns op pálinka aanpassen

pfhuis-klDinsdag 15 april 2014 - Het Europese Gerechtshof heeft zich vorige week uitgesproken over de vrijstelling van accijns op pálinka die in Hongarije wordt gegeven aan destilleerderijen tot een maximale hoeveelheid van 50 liter. De Europese Commissie startte een inbreukprocedure in 2011 omdat Hongarije zich niet houdt aan de Europese regelgeving.

Commerciële stokerijen zouden niet mogen worden vrijgesteld, ook al is die 50 liter voor eigen 'privégebruik'. Als de pálinka binnen het bedrijf gemaakt is, moet er volgens het Gerechtshof wel degelijk accijns betaald worden, al kan er korting gegeven worden tot maximaal 50% van de in Hongarije geldende accijns op gedestilleerd. Particulieren mogen wel tot 50 liter pálinka blijven stoken zonder daarover accijns te hoeven betalen, binnen de Europese wetgeving zijn daar geen specifieke bepalingen voor. De Hongaarse wet maakt het mogelijk dat voor eigen gebruik 50 liter tot 86% of 100 liter pálinka tot 43% gestookt mag worden, uit eigen fruit of daarvoor aangekochte pulp.

De Hongaarse regering versoepelde in 2010 de regels voor het stoken van pálinka en wil daarmee deze typische Hongaarse traditie in stand houden, maar ook de pálinkastokerijen ondersteunen. Particulieren mogen een deel van hun eigen gestookte pálinka verkopen. Gisteren heeft een woordvoerder van de Fidesz partij, Péter Hoppál, de nog te vormen nieuwe regering nu al opgeroepen een wet te maken waarmee het pálinka stoken in Hongarije nog beter beschermd wordt. 

>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije