Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Accijnsvrije pálinka, Hongarije stuit op Europese regels.

plkDinsdag 26 februari 2013 - Soms vraag je je wel eens af waar de Europese Unie zich toch druk over maakt. Hongarije heeft een paar jaar geleden de regelgeving op het thuisstoken van pálinka versoepeld, en nu moet dat volgens de Europese Commissie deels worden teruggedraaid. Het Europese Gerechtshof gaat een rechtszaak aanspannen tegen Hongarije.

De Hongaarse regering heeft al laten weten hard te zullen vechten om hun typisch Hongaarse gebruik in stand te houden. In andere landen, aldus de regering, bestaan soortgelijke vrijstellingen, dus Hongarije wil ook zelf daarin kunnen beslissen. Maar het gaat de EU er niet om om het thuisstoken te verbieden, maar om het harmonizeren van de regelgeving op accijnzen en om concurrentievervalsing te voorkomen. In Hongarije mag zonder vergunning tot 50 liter pálinka per huishouden vrijgesteld van accijns gemaakt worden. Als er meer geproduceerd wordt, dan moet er wel accijns betaald worden. De huisgestookte pálinka mag onder bepaalde voorwaarden ook worden verkocht.

Als het om de thuisslacht van varkens gaat, of over het wel of niet toestaan van rauwmelkse kaas, elk land heeft wel zo zijn eigen regeltjes. Het gaat hier echter niet over strenge regels met betrekking tot hygiëne en gezondheid, maar over de accijns op alcohol. Dus over geld. Welke aanpassingen Hongarije moet doen is niet precies bekend, maar het is zo goed als zeker dat aantal van accijns vrijgestelde liters pálinka omlaag moet. Dan kun je als Hongaarse regering wel trots, en terecht, zeggen dat pálinka tot het cultureel erfgoed van Hongarije behoort, maar het Europese Gerechtshof zal dat helaas niet als tegenargument beschouwen.

>>>> Redactie HV
>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije