• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pálinka Promenade Boedapest

palinkafeszthv.jpgWoensdag 23 september 2009 - September is dè maand voor de liefhebber van Hongaarse spiritualiën en wijnen. Net hebben we het Boedapest Wijnfestival achter de rug of we mogen al weer naar de Pálinka Promenade op het Vigadó tér aan de Donau in Boedapest van vrijdag 25 t/m zondag 27 september. Peren-, Pruimen-, Abrikozen-, Aardbeien- of bijvoorbeeld Vlierbessenpálinka, of uit andere vruchten, langzamerhand kan men het niet zo gek verzinnen of er wordt pálinka van gestookt. Al dan niet met honing, soms met kruiden, soms met de vruchten nog in de fles. Er zijn tientallen verschillende stokerijen met een paar honderd verschillende merken Pálinka. Op de Duna Korzó, de Donau Promenade, staan diverse stokers klaar om de wandelaars die van de laatste mooie nazomerdagen genieten hun producten te laten proeven. Met aan het eind van de middag muziek en dans.

Pálinka is sinds 2002 een beschermd product, de naam mag alleen in Hongarije, Burgenland (Oostenrijk) en een paar Roemeense provincies gebruikt worden. Het moet voldoen aan de strenge voorschriften betreffende het stoken en de ingrediënten. De enige echte pálinka is van 100 % vruchten gestookt. Het ideale glas om de pálinka uit te drinken is tulpvormig en de drank dient op kamertemperatuur gedronken te worden. Pálinka is op het moment echt populair geworden, mede door de hoge kwaliteitseisen die er bestaan. Een aantal Hongaarse stokerijen zijn te bezoeken, net zoals in Schotland de whiskydistilleerderijen te bezichtigen zijn. Hongarije Vandaag zal in de toekomst ook dieper in de 'Pálinkalogie' duiken en het onderste uit de ketel halen om een beeld te geven van de actuele stand van zaken.

Pálinka Promenád
Boedapest Vigadó tér/Duna Korzó
Vrijdag 25 september t/m zondag 27 september 2009

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije