Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Thuis pálinka stoken, Fidesz draait wet terug

hazipalinka.jpgWoensdag 17 februari 2010 - Over de stelling dat politiek en eten en drinken met elkaar verbonden zijn, is niet iedereen het eens. Toch laat Fidesz, de grootste Hongaarse oppositiepartij op dit moment en met grote kans om na de verkiezingen in de regering te komen, weer een aardig staaltje zien van hoe ze drank en politiek aan elkaar weten te verbinden. Niet om alcoholisme te promoten, maar wel om stemmen te winnen.

In Hongarije is het algemeen bekend dat Fidesz en wijn goed samengaan. Hoe sociaal de glazen volschenkend wijnmakers van kleine en middelgrote wijnbedrijven ook zijn in hun kelders achter een lading flessen, een groot deel van hen is van toch eerst vrij liberaal naar nu rechts-conservatief meegeschoven met de Fidesz. Sommigen van hen gaan nog een stapje verder. Met de oude landkaart van voor het Trianon aan de wand dromen zij over de verloren wijngebieden van het voormalig Groot-Hongarije die, ooit weer terug bij het moederland, samen met de huidige Hongaarse wijngebieden de internationale wijnwereld zullen moeten gaan veroveren.

Deze week werd bekend dat Fidesz belooft een wet uit 2004 terug te draaien als ze in de regering komen. De wet perkte de mogelijkheden om thuis pálinka te stoken in. Fruittelers en mensen met een eigen boomgaard moeten hun fruit laten verstoken bij stokerijen met een vergunning. Die wet is toen ingesteld om gevaarlijke situaties die thuisstoken kunnen opleveren tegen te gaan. Net als in Nederland trouwens met het verbieden van thuis jenever stoken, is dat niet de enige reden geweest om de wet te maken. De staat kan zo beter controleren of accijnzen wel worden afgedragen.

hungarikum_logohv.pngNet als veel andere Hongaarse landbouwproducten valt pápailinka in de categorie Hungaricum. Dat wil zeggen dat het een traditioneel Hongaars en specifiek product betreft. Momenteel valt bijna elke appel, pruim, worst of alcholische drank van Hongaarse oorsprong - ook zelfs van niet Hongaarse oorsprong, maar dan in ieder geval al een jaartje of honderd op Hongaars grondgebied bekend - bijna vanzelf in die categorie. De partij die jouw eigen Hungaricum - met een lange neus naar de Europese Unie - beschermt en zelfs promoot, is dus de partij waarop je gaat stemmen. Met ongeveer 47% van de Hongaren die het platteland bewonen, die allemaal wel hun boomgaardje en wijngaardje hebben waarvan de opbrengst teveel is om op te eten, maar zeer geschikt in de fles te bewaren om later op te drinken, is er voor Fidesz een flinke lading stemmen te halen. Voorzover die bewoners op het land niet al Fidesz stemden. Maar elke nieuwe stem telt, en zeker de stem van de door eigen pálinka benevelde zwevende kiezer.

>>>> Door: Tom de Smet

 

>>>> Meer over dit thema:  Chew.hu

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije